Slash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Slash» kan også referere til skråstrek
Slash
FødtSaul Hudson
23. juli 1965[1][2][3]Rediger på Wikidata (58 år)
Hampstead
Beskjeftigelse
Utdannet vedBeverly Hills High School
Fairfax High School
EktefelleLucia (20012018)
MorOla Hudson
NasjonalitetStorbritannia
USA[4]
Medlem av
6 oppføringer
Guns N' Roses
Slash's Snakepit
Slash's Blues Ball
Slash featuring Myles Kennedy and The Conspirators
Hollywood Rose
Velvet Revolver
UtmerkelserStjerne på Hollywood Walk of Fame
Musikalsk karriere
PseudonymSlash
SjangerHardrock, tradisjonell metal, bluesrock, glam metal
InstrumentGitar, bassgitar
Aktive år1981
PlateselskapEagle Rock Entertainment, Geffen Records, RCA Records, Roadrunner Records, EMI
InnflytelseElliot Easton
Nettstedhttp://slashonline.com
IMDbIMDb

Slash (født Saul Hudson 23. juli 1965) er en britisk-amerikansk musiker, best kjent som gitarist i Guns N' Roses og supergruppa Velvet Revolver.

De tidlige årene[rediger | rediger kilde]

Saul Hudson, mest kjent under artistnavnet Slash, ble født 23. juli 1965 i Hampstead, London (England). I midten av 1970-årene flyttet Saul til sin bestemor i Stoke-On-Trent der han bodde til han fylte seks. Som ung fikk han en interesse for sykling og drev en del med dette sammen med en vennegjeng. Sammen med sin mor flyttet han senere til Los Angeles, California i USA. Der begynte han på Beverly Hills High School, blant annet sammen med den kommende filmstjernen Nicolas Cage og sangeren Lenny Kravitz. Kravitz ble en god venn av ham, og de har jobbet sammen ved flere anledninger siden. Han gikk også sammen med Dave Kushner som han nå spiller sammen med i Velvet Revolver.

Det første strengeinstrumentet han fikk var en gammel gitar av sin bestemor. Han ble snart flink på gitaren og tok spilletimer, men han ønsket helst å lære seg ting selv. Han sluttet etter hvert på skolen og deltok på en spilleprøve der vinneren skulle være sologitarist i glamrock-bandet Poison. Slash gjorde det godt på prøven, men helt i sluttfasen ble han slått ut av C. C. DeVille. Etter dette var han med i flere småband som Road Crew og Black Sheep. I sin tidligere karriere ble han en del påvirket av artister som Aerosmith, Queen, The Rolling Stones, Jimi Hendrix og Jeff Beck.

Guns N' Roses[rediger | rediger kilde]

Da Hollywood Rose-gitarist Chris Weber sluttet i bandet og flyttet til New York slo medlemmer fra bandene Hollywood Rose og L.A. Guns seg sammen og startet bandet Guns N' Roses. På en av bandets første spillejobber kunne ikke gitarist Tracii Guns og trommeslager Rob Gardner stille. Da spurte Axl Rose Slash og Steven Adler om de kunne vikariere for dem. Dette var først ment som en midlertidig løsning, men de to ble etterhvert faste medlemmer av bandet.

I begynnelsen tjente bandet pengene sine på å spille på barer og utesteder, først og fremst med coverlåter. De skrev også låter som «Back Off Bitch» og «Move to the City» på denne tiden, men ingen av disse var med da de i 1987 ga ut debutalbumet Appetite for Destruction[5]. I begynnelsen var ikke albumet spesielt kjent, noe som derimot snudde helt da MTV begynte å spille musikkvideoen til «Sweet Child o' Mine». Albumet ble plutselig en voldsom hit. Sammen med låter som «Welcome to the Jungle» og «Paradise City» ble dette en gedigen suksess for Guns N' Roses, og fansen ventet utålmodig på neste utgivelse. Appetite for Destruction holder per i dag tittelen som verdens mestselgende debutalbum med over 10 millioner solgte enheter.

I 1988 ble Slash amerikansk statsborger. Nå surfet bandet på medgangsbølgen etter Appetite for Destruction. Etter å ha vunnet sin andre pris for kvelden under American Music Awards i 1990 stavret Slash og Duff McKagan seg opp på scenen, åpenlyst beruset og med sigarett i munnen. Slash bannet opptil flere ganger under sin 20 sekunder lange tale, og denne talen var med på å stemple Slash og resten av Guns N' Roses som rebeller.

I 1991 la de ut på en 28-måneders verdensturné etter å ha gitt ut det etterlengtede separerte dobbeltalbumet Use Your Illusion I og Use Your Illusion II. På denne turnéen spilte de blant annet med Metallica.

På de kommende albumene viste de en tendens til skiftende musikkstil. The Spaghetti Incident? fra 1993 var det siste albumet Slash var med på. Han distanserte seg gradvis fra bandet akkurat som de tidligere bandmedlemmene Steven Adler og Izzy Stradlin hadde gjort. Han stiftet bandet Slash's Snakepit, som inkluderte to fra Guns N' Roses. Det var gitarist Gilby Clarke og trommeslager Matt Sorum. De ga ut albumene It's Five O' Clock Somewhere og Ain't Life Grand.

Den 30. oktober 1996 sluttet Slash offisielt i Guns N' Roses.

I 2012 ble han innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame som medlem av Guns N' Roses, og i 2016 var han offisielt tilbake i bandet, sammen med Duff McKagan.

Tiden etter Guns N' Roses[rediger | rediger kilde]

Etter bruddet spilte Slash en del sammen med andre store artister som Michael Jackson og Ozzy Osbourne. Han var også med på Freddie Mercurys minnekonsert i 1992, hvor han spilte Tie Your Mother Down sammen med Queen og Joe Elliot. Slashs Snakepit ble tatt opp og sluttet av igjen flere ganger før det offisielt sluttet i juli 2001. Det var året etter de lagde sitt andre album, Ain't Life Grand. Han spilte mange konserter som gjesteaktør og ble ikke ordentlig medlem i et band igjen før han sluttet seg til sine gamle bandkollegaer Duff McKagan og Matt Sorum.

Velvet Revolver[rediger | rediger kilde]

Slash på Quartfestivalen

Velvet Revolver begynte som et av mange prosjekter for å stable et band på føttene og utviklet seg til å bli en av de største rockegruppene vi har i dag. Den nokså ukjente gitaristen Dave Kushner og vokalisten Scott Weiland som folk kjenner som frontfigur i Stone Temple Pilots, sluttet seg til bandet. De ga ut albumet Contraband i juni 2004 før de la ut på en 19-måneders lang turné. De spilte også i Oslo den 13. august 2004 på Øyafestivalen. Bandet vant en Grammy-award for albumet som til dags dato har solgt litt over 3,5 millioner eksemplarer. De ga også ut albumet Libertad i 2007. De var i gang med dette albumet da de måtte avlyse sin opptreden på Quartfestivalen 2007. Slash returnerte til Quartfestivalen i 2009 med profilerte musikere, blant andre Ozzy Osbourne, Ronni Wood og Fergie.

Scott Weiland ble sparket fra Velvet Revolver på grunn av dopmisbruk og manglende evne til å fenge fansen. Resten av medlemmene i Velvet Revolver leter fortsatt etter en ny vokalist.

Gitarer[rediger | rediger kilde]

Slash er mest kjent for å bruke Gibson Les Paul-gitarer. Disse gitarene ble designet av den amerikanske jazz- og pop-gitaristen Les Paul (Lester William Polsfuss) og er produsert av Gibson Guitar Corporation. En av Les Paul'ene Slash bruker mest er nok Gibson Les paul 56'Goldtop. Etter hvert gav Gibson ut en Slash-modell av Les Paul, hvor Slash fikk legge inn detaljer han selv likte. Slash bruker alle slags Les paul-gitarer, alt fra Studio til standard. Hans første Les Paul var faktisk en håndlaget kopi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 196124[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Slash (musician), SNAC Ark-ID w6pk34vw, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 15. august 2017, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Back Off Bitch» og «Move to the City» ble senere inkludert på henholdsvis Use Your Illusion I (1991) og G N’ R Lies (1988).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]