Menig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Menig (grad))
Gå til: navigasjon, søk
Amerikanske soldater (muligens menige) i NATOs IFOR styrke forbereder sprenging av en serbisk bunker

Menig er den laveste militære graden i Norge. Betegnelsen er i bruk med noe forskjellig betydning i andre deler av verden.

Internasjonalt[rediger | rediger kilde]

Generelt i verden er menig personell alle militære tjenestemenn som har vervet seg til tjeneste eller avtjener verneplikt. Disse skiller seg fra offiserer. Menig personell i høyere grader kalles ofte underoffiserer. I denne betydningen er menig personell alle tjenestemenn fra den laveste graden (ofte kalt menig) til graden rett under den første offisersgraden (ofte kalt kommandersersjant eller sersjantmajor, eller overkvartermester).

Norge[rediger | rediger kilde]

Menig (forkortet til Men.) er den laveste graden i den norske Hæren og Sjøforsvaret. Graden tilsvarer flysoldat i Luftforsvaret. Distinksjonene til menige i Hæren er en løve med to sverd og krone, et rødt anker i Sjøforsvaret og en sølvfarget falk i Luftforsvaret.

I Norge er menig personell alle militære tjenestemenn som har vervet seg til tjeneste eller rekrutter og andre soldater som avtjener verneplikt og ikke er befal. I denne betydningen inkluderes således ikke underoffiserer. Det omfatter dermed ikke bare tjenestemenn fra den laveste graden (menig), men også til graden rett under den laveste befalsgraden (sersjant eller kvartermester). Menig personell som verver seg betegnes grenader eller matros.

Menige kan ha andre titler i henhold til tjenestegjøringssted:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Category:Soldiers – bilder, video eller lyd

Grad under:

Hæren og Luftforsvaret
Militære grader

Grad over:
Visekorporal

Grad under:

Sjøforsvaret
Militære grader

Grad over:
Visekonstabel