Stabssersjant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Distinksjonen for stabssersjant i Luftforsvaret

Stabssersjant (fork. s/sjt.) er en grad som tidligere fantes i Hæren og Luftforsvaret. Det var den høyeste sersjantgrad i Norge såvel som den høyeste underoffisersgrad. Den befant seg altså mellom oversersjant og offisersgraden fenrik. En stabsersjant var som regel en sersjant, ofte med teknisk bakgrunn, med mange års tjenestetid. Distinksjonen var tre vinkler med en vannrett stripe og krone over, og tilsvarte flaggkvartermester i Sjøforsvaret.

Gradene oversersjant og stabssersjant opphørte 1. juli 1975 og befalet fikk henholdsvis offisersgradene fenrik og løytnant. Hærordningen av 1. januar 1977 gjorde at de eldste av de gamle stabssersjantene fikk kapteins grad.

Stabssersjant gjeninnføres som grad innstilt på OR-7 nivå sammen med gjenopprettelsen av underoffiserskorpset i Forsvaret, i henhold til den nye militærordningen fra 1.1. 2016. Det vil da være 41 år etter at den sist ble avviklet.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]militærstubbDenne militærrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.