Marine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For kvinnenavnet Marine, se Marine (navn)
Forsvarsgrener
USS «Idaho» under slaget om Okinawa.

En marine består av en flåte av krigsskip, hjelpefartøyer maritime fly og helikoptre. Fartøyene fordeles til marinebaser. Flåten styres av maritime hovedkvarter basert ombord i et flaggskip eller på land.

De fleste stater med kystlinje har en marine. Marinepersonellets uniformer har blått og hvitt som tradisjonelle basisfarger.

En moderne marine (avhengig av størrelse), vil som oftest ha en sammensetning av kampfartøyer som fregatter, mindre taktiske fartøyer, undervannsbåter, maritime overvåkningsfly og taktiske helikoptre. I store mariner inngår blant annet hangarskip og kryssere. Eksempelvis har den amerikanske marinen en egen jagerflystyrke. Noen mariner har marineinfanteri som er spesialisert for amfibisk krigføring eller andre spesialoppdrag på land.

Norges marine er Sjøforsvaret, tidligere benevnt Kongelig Norsk Marine. Den operative (oppøvede) del av skipene inngår i Marinen[1]. I Sjøforsvaret inngår all utdannelse, alle fartøyer, Kystvakten og styrkeproduserende elementer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forsvaret. «Marinen». Arkivert fra originalen 13. november 2016. Besøkt 12. november 2016. 
USAF B-2 Spirit.jpgDenne militærrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.