Flaggmester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ny distinksjon for flaggmester.

Flaggmester er den høyeste befalssgraden i det norske Sjøforsvaret. Norge innførte 01.januar 2016 en ny befalsordning med et todelt korps med Offiserer (OF) og Other Ranks (OR), i likhet med mange andre NATO land. Den norske versjonen skiller seg imidlertid fra andre lands system ved at vi ikke har et "underoffiserskorps". Både befal og offiserer har i utgangspunktet de samme vilkår og den samme lønnsutvikling. Dette betyr at den norske versjonen er en mer egalitær ordning.

Flaggmester ble i 2015 innført i Norge som den høyeste sersjantgraden såvel som spesialistbefalgraden i Sjøforsvaret i forbindelse med innføringen av den nye ordningen for militært tilsatte[1][2] som trer i kraft 1. januar 2016.

Den første flaggmesteren har blitt utnevnt og har sammen med sersjantmajorene startet arbeidet med å forme det nye befals- og spesialistkorpset.[3]

Flaggmester (OR-9) i ulike land[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ordningen for militært tilsatte og endringer i forsvarspersonelloven m.m. (militærordningen), Prop. 111 LS (2014–2015). Proposisjon til Stortinget (forslag til lovvedtak og stortingsvedtak).
  2. ^ Generalinspektøren i Hærens foredrag om ny militærordning, Youtube, 29. juni 2015.
  3. ^ «Offiserer i den nye personellordningen» Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine., Forsvaret, 30. juni 2015.