MASH (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
MASH
Generell informasjon
GenreDramakomedie, krigsfilm, svart komedie, filmatisert litteratur, dramafilm, amerikansk fotball-film
Utgivelsesår1970
NasjonalitetUSA
Lengde116 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Altman Rediger dette på Wikidata
ManusRing Lardner Rediger dette på Wikidata
TemaKoreakrigen Rediger dette på Wikidata
Basert på
MASH: A Novel About Three Army Doctors (Richard Hooker) Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Ingo Preminger
MusikkJohnny Mandel Rediger dette på Wikidata
FotoHarold E. Stine Rediger dette på Wikidata
KlippDanford B. Greene Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeDonald Sutherland,[1] Elliott Gould,[1] Tom Skerritt,[1] Sally Kellerman,[1] Robert Duvall,[1] René Auberjonois,[1] David Arkin, Fred Williamson,[1] Michael Murphy,[1] John Schuck, Bud Cort,[1] Carl Gottlieb,[1] David Arkin, Gary Burghoff,[1] Jo Ann Pflug, Roger Bowen, Bobby Troup,[1] G. Wood,[1] John Fujioka,[1] Ben Davidson,[1] Mark Jones[1] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Filmselskap20th Century Studios Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)20th Century Studios
Netflix
Premiere(r)25. januar 1970 (USA)[2]
27. mai 1970 (Tyskland)[3]
1970
UtmerkelserOscar for beste filmatisering (1969) (vinner: Ring Lardner, tema for: 43rd Academy Awards)
Gullpalmen (1970)
Eksterne lenker

MASH er en film fra 1970 regissert av Robert Altman løst basert på romanen M*A*S*H av Richard Hooker. Filmen handler om en gruppe medisinsk personell på et feltsykehus under Koreakrigen.

Filmens stjerner var Donald Sutherland og Elliott Gould, mens birollene ble spilt av Robert Duvall, Sally Kellerman, Tom Skerritt, Roger Bowen, Gary Burghoff, Bud Cort, Rene Auberjonois og Fred Williamson

Filmen inspirerte TV-serien M*A*S*H.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Filmen vant Grand Prix under filmestivalen i Cannes i 1970. Den ble nominert til fem Oscar i 1970 og vant en, for beste manus basert på en annen kilde. Filmen ble karakterisert som «kulturelt viktig» av USAs kongressbibliotek og i 1996 valgt til å bli preservert og lagret i USAs nasjonale filmregister. I 1998 ble filmen gitt oppmerksomhet av det amerikanske filminstituttet som en av de 100 beste filmene i USA. To år senere fikk filmen samme utmerkelse for å være en av de 10 morsomste filmene.

Unik touch[rediger | rediger kilde]

Ulik mange krigsfilmer er MASH en antikrigsfilm, men leverer budskapet med en liten dose anarki, bisarr konversasjon inkludert kjedsomheten, stresset og oppgittheten til de utkalte legene. Filmen sidestiller prosedyrene i operasjonssalen med en absurd og ofte gal humor, og ofte finner en disse to elementene i samme scene. Plotet i filmen er episodeaktig, noe som endrer filmens tone til dels dramatisk og ofte. Mange mener den på denne måten er ganske lik boken Catch-22. Filmen bærer Altmans kjennetegn, der hver scene har flere samtaler eller overlappende samtaler, samt hans uvanlige måte å bruke zoomen på.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Noen av filmens kritikere mislikte at en tonet ned krigen og fokuserte mer på leirlivet, samt hvordan enkelte i leiren ble behandlet, for eksempel major Burns (Duvall) og major O'Houlihan (Kellerman).

Hovedroller[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Regissør Altman kommenterte DVD-lanseringen med at denne filmen var den første som brukte ordet «fuck» i dialogen. Det ble brukt under en fotballkamp mot slutten.
  • MASH inkluderer sangen «Suicide is Painless», med musikk av Johnny Mandel og tekst av Mike Altman, regissørens egen sønn. TV-serien benyttet en instrumentalversjon grunnet tekstens innhold.
  • M*A*S*H var originaltittelen på filmen Battle Circus fra 1953 med Humphrey Bogart i hovedrollen, som også foregikk på en MASH-avdeling.
  • Under filmingen brukte Donald Sutherland og Elliott Gould en tredel av tiden på å forsøke å få Robert Altman oppsagt.
  • I noen øyeblikk kunne en se mannen bak høytalerstemmen og samtidig månen i bakgrunnen. Samme natt som opptakene ble gjort, landet amerikanske astronauter på månen.
  • Gary Burghoff var den eneste av filmens skuespillere som fikk jobb i TV-serien.
  • Filmen var den første som ble lansert på hjemmevideomarkedet da 20th Century Fox lisensierte 50 filmer fra sitt bibliotek til å bli spilt over på video.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  2. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 5. mars 2020[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 14. april 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]