Walter Eugene O'Reilly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rollefigurer i M*A*S*H
«Radar»
Walter «Radar» O'Reilly ble spilt av Gary Burghoff i TV-serien og filmen
Militær gradKorporal
KjønnMann
HårfargeBrun
Øynefarge:Blå
Hjemsted:Ottumwa, Iowa, USA
Film-rollen:Gary Burghoff
TV-rollen:Gary Burghoff
Første opptreden:Romanen MASH, om tre militærleger under Koreakrigen

Walter Eugene O'Reilly eller korporal Walter Eugene «Radar» O'Reilly (eller bare «Radar») var en rollefigur i bokserien M*A*S*H (av Richard Hooker), filmen MASH og TV-serien M*A*S*H, samt i TV-piloten W*A*L*T*E*R og to episoder av TV-serien AfterMASH.

I både filmen og TV-serien var figuren spilt av Gary Burghoff, den eneste som spilte i filmen som fikk gjenta sin rolle i TV-serien.

Om figuren[rediger | rediger kilde]

Romanen fortalte at Radar kom fra Ottumwa i Iowa. Han var bondesønn og faren var død, moren bodde på familiegården og hans onkel Ed hjalp til på gården og fungerte som Radars mannlige forbilde. Radar ble ofte portrettert som en vennlig ung mann fra Midtvesten. Det at han sov med sin teddybjørn var et symbol på hvor ung denne mannen var da han kom til Korea. Han hadde et godt forhold til barn, og brukte av og til tiden på foreldreløse koreanske barn i området der leiren lå.

Korporal O'Reilly fikk en tøff start som leirassistent på 4077, og det så først ut som om han ikke kunne gjøre noen ting riktig. Leirkommandant oberstløytnant Henry Blake tok ham under sine vinger, og til slutt ble den unge mannen en effektiv assistent, ofte visste han mer om hva som skulle gjøres og hva som kom til å skje enn Blake, og Radar utviklet en nærmest magisk evne til å kunne skaffe leiren hva den trengte, men også til å forutse hva behovet kom til å bli og hva hans overordnede kom til å be om. Han hadde også en evne til å høre lyden av innkomne helikoptre med skadde (til og med i enkelte episoder å vurdere om helikoptrene var tomme eller hadde en eller to skadde om bord). Det var disse evnene som skaffet ham kallenavnet «Radar». Gjennom hele serien var han mer eller mindre leirens lim som holdt virksomheten gående uten avbrudd.

Blake og Radar kom etter hvert til å stå hverandre nær, og det var Radar som med tårer i øynene fortalte resten av leiren at Blakes fly var skutt ned og at han var død. Radar brukte litt tid på å tilpasse seg sin nye sjef, oberst Sherman T. Potter, men kom også godt overens med ham. Radar var glad i dyr, og holdt flere mens han var i leiren. Da oberst Potter hadde jubileum, gav Radar ham Sophie, ei merr som han hadde reddet sammen med Pierce og B.J. Hunnicutt.