Fuck

Denne artikkelen er semibeskyttet på grunn av gjenntatt hærverk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Å vise langfingeren ledsages ofte med fuck eller fuck you i angelsaksisk kultur.

Fuck er et engelsk slanguttrykk med flere betydninger. Som verb betyr det «å ha samleie» eller «å lure», som substantiv betyr det «samleie». Ordet brukes også som utropsord og banneord, og oversettes på norsk gjerne til «faen», ettersom bruken minner om bruken av ordet faen. På engelsk refereres ordet ofte som «F-ordet». Norske filmtekstere bruker også gjerne «f***».[1]

Etymologi

Ordets opprinnelse er usikker, men er sannsynligvis relatert til germanske ord som betyr å slå, å gni eller å ha samleie. Relaterte ord kan være tyske ficken («å ha samleie»), nederlandske fokken («å slå»), det norske dialektuttrykket fukka («å ha samleie»), og de svenske dialektuttrykkene fokka («å slå», «å ha samleie») og fock («penis»).

Historisk bruk

Den første anerkjente forekomst av ordet er i et kodet dikt fra før 1500-tallet. Diktet har tittelen «Flen flyys» og er et narredikt om munkene i Cambridge. En av strofene i diktet lyder Non sunt in coeli, quia gxddbov xxkxzt pg ifmk. Den siste delen er kodet tekst, og dekodes til non sunt in coeli, quia fvccant vvivys of heli, som oversatt til engelsk blir they are not in heaven because they fuck wives of Ely.

Den første trykte bruken av ordet «fuck» var i den skotske poeten William Dunbars dikt fra 1503 Brash of Wowing[2] som har linjene

«Yit be his feirris he wald haif fukkit:
Ye brek my hairt, my bony ane».

I 1991 ga det amerikanske hardrock-bandet Van Halen ut et studioalbum med navnet For Unlawful Carnal Knowledge, hvor de hevdet at FUCK var akronym for tittelen. Hensikten var å provosere de amerikanske sensurmyndighetene.

Referanser

  1. ^ aftenposten.no, 31. oktober 2002: Oversetter med stjerner
  2. ^ Collected Poems, red. Mackenzie, se «In secret place this hyndir nycht»

Eksterne lenker