Hopp til innhold

Catch-22

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Catch-22
Forfatter(e)Joseph Heller
SpråkEngelsk
SjangerSvart humor, satire, absurd litteratur, historisk fiksjon, militær fiksjon, krigsfiksjon
Utgitt10. november 1961
For den am. filmen fra 1970 basert på boka, se Catch-22 (film)

Catch-22 er en roman skrevet av den amerikanske forfatteren Joseph Heller i 1961. Den regnes først og fremst som en antikrigsroman, men er også en kritikk av byråkrati generelt. Boken følger den oppdiktede bombesikteren «kapt. Yossarian» og et antall andre amerikanske flysoldater under andre verdenskrig på den italienske øya Pianosa, sørvest for Elba.

Det logiske begrepet «catch 22» forklares tidlig i boken:

Det fantes bare én paragraf, og det var paragraf 22, som sa at bekymring for ens egen sikkerhet overfor virkelige og overhengende farer var et produkt av en fornuftig tankeprosess. Orr var sinnssyk og kunne bli fritatt. Alt han hadde å gjøre var å be om det, men så snart han gjorde det, var han ikke lenger sinnssyk og måtte fortsette å fly. Orr måtte være sinnssyk for å fortsette å fly og frisk hvis han ikke gjorde det, men hvis han var frisk, måtte han fly. Hvis han fløy, var han sinnssyk og behøvde ikke å gjøre det, men hvis han ikke ville, var han frisk og måtte. Yossarian var dypt grepet av paragraf 22s innlysende klarhet og plystret imponert.

«Det er sannelig litt av en paragraf, denne paragraf 22,» bemerket han.
«Det er den beste paragraf som finnes,» samtykket doktor Daneeka.

Handling[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonen, kaptein Yossarian, introduseres ved et militærsykehus hvor han påstår at han har en kronisk lever-sykdom for å unngå å fly flere oppdrag. Han har lenge vært desillusjonert over den amerikanske krigsinnsatsen, og han har dyp mistillit til sine befal. Gjennom hele romanen viser ledelsen hans ekstrem ignorering for troppenes liv, og de er altfor villige til å ofre sine unge piloter for å fremme sine egne mål. Spesielt ønsker oberst Cathcart at enheten hans skal fly farlige og farligere oppdrag, og tvinger mennene hans til å fly flere oppdrag enn noen annen amerikansk enhet. Han øker hele tiden antall oppdrag som kreves før pilotene kan gjennomføre sin tjeneste, og endelig reise hjem.

Dermed får pilotene aldri muligheten til å returnere hjem. Etter å ha flydd 44 oppdrag, har Yossarian blitt traumatisert av luftkampene. Han har også vært vitne til at flere av vennene hans har dødd, og han er livredd for å bli drept under hvert eneste oppdrag. Men han lykkes likevel med å fly 27 flere oppdrag i løpet av romanen, til sammen 71 oppdrag mot slutten av romanen. Etter hvert som romanen skrider frem, kommer Yossarians moralske karakter og tapperhet tydeligere frem, i motsetning til hans tilsynelatende egoisme og feighet når han først ble introdusert. Han blir vist å være både ærlig, lojal og en dyktig flyger, som har blitt presset til desperasjon på grunn av egoismen og feigheten til myndighetene som er ansvarlige for ham - spesielt leger og den militære ledelsen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Catch 22 – sitater