Catch-22

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Catch-22
A Catch 22 Situation (Unsplash).jpg
Forfatter(e)Joseph Heller
SpråkEngelsk
SjangerSvart humor, satire, absurd litteratur, historisk fiksjon, militær fiksjon, krigsfiksjon
Utgitt10. november 1961
For den am. filmen fra 1970 basert på boka, se Catch-22 (film)

Catch-22 er en roman skrevet av den amerikanske forfatteren Joseph Heller i 1961. Den regnes først og fremst som en antikrigsroman, men er også en kritikk av byråkrati generelt. Boken følger den oppdiktede bombesikteren «kapt. Yossarian» og et antall andre amerikanske flysoldater under andre verdenskrig på den italienske øya Pianosa, sørvest for Elba.

Det logiske begrepet «catch 22» forklares tidlig i boka:

Laquote.svgDet fantes bare én paragraf, og det var paragraf 22, som sa at bekymring for ens egen sikkerhet overfor virkelige og overhengende farer var et produkt av en fornuftig tankeprosess. Orr var sinnssyk og kunne bli fritatt. Alt han hadde å gjøre var å be om det, men så snart han gjorde det, var han ikke lenger sinnssyk og måtte fortsette å fly. Orr måtte være sinnssyk for å fortsette å fly og frisk hvis han ikke gjorde det, men hvis han var frisk, måtte han fly. Hvis han fløy, var han sinnssyk og behøvde ikke å gjøre det, men hvis han ikke ville, var han frisk og måtte. Yossarian var dypt grepet av paragraf 22s innlysende klarhet og plystret imponert.

«Det er sannelig litt av en paragraf, denne paragraf 22,» bemerket han.
«Det er den beste paragraf som finnes,» samtykket doktor Daneeka.Raquote.svg

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Catch 22 – sitater

P literature.svgDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.