Eugène Delacroix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ferdinand Victor Eugène Delacroix
Félix Nadar 1820-1910 portraits Eugène Delacroix.jpg
Fotografi av Delacroix (ukjent årstall)
Født 26. april 1798
Charenton, Frankrike
Død 13. august 1863
Paris, Frankrike
Gravlagt Père Lachaise
Far Charles-François Delacroix, Charles-Maurice de Talleyrand
Søsken Henriette de Verninac, Charles-Henri Delacroix
Utdannet ved École nationale supérieure des Beaux-Arts, Lycée Louis-le-Grand
Nasjonalitet Fransk
Språk fransk
Utmerkelser Ridder av Æreslegionen, offiser av Æreslegionen, kommandør av Æreslegionen
Felt Malerkunst
Periode Romantikken
Kjente verk La Liberté guidant le peuple
Signatur
Ferdinand Victor Eugène Delacroixs signatur

Ferdinand Victor Eugène Delacroix (født 26. april 1798 i Saint-Maurice-en-Chalencon i Frankrike, død 13. august 1863 i Paris, Frankrike) var en fransk maler. Han blir sett på som en av de største kunstnerne fra den romantiske perioden.

Delacroix ble født i Saint-Maurice-en-Chalencon i Ardèche. Han gikk først i lære hos Jacques-Louis David, men ble senere i større grad inspirert av den mer fargerike stilen til den flamske barokkmaleren Peter Paul Rubens og sin samtidige franske kollega Théodore Géricault. Delacroix' bruk av farger påvirket også de senere impresjonistene.

I 1822 ble hans første maleri, Dantes bark, stilt ut på den viktige utstillingen Salongen i Paris, og to år senere oppnådde han suksess med sitt maleri Massakren i Chios (Scènes des massacres de Scio). Delacroix malte sitt mest betydelige verk i 1830, maleriet Friheten leder folket (La Liberté guidant le peuple). Dette maleriet viser tydelig forskjellene mellom den romantiske stilen, og den nyklassiske stilen til kunstnere som David og Ingres. De franske myndighetene kjøpte maleriet, men offentligheten fordømte måten det fremmet den frihetstanken. Delacroix fortsatte likevel å motta oppdrag fra myndighetene i form av store vegg- og takmalerier.

Eugene Delacroix illustrerte også diverse arbeider av William Shakespeare, Walter Scott og Johann Wolfgang von Goethe.

I 1832 reiste Delacroix til Spania og Nord-Afrika, en tur som i stor grad skulle påvirke innholdet i mange av hans fremtidige malerier. Etter revolusjonen i 1848 ble Delacroix' maleri La liberté guidant le peuple endelig stilt ut av den nyvalgte presidenten, Louis-Napoléon Bonaparte.

Delacroixs kunst var hele livet forankret i den romantiske stilen. Han var i løpet av sitt liv sterkt påvirket av Michelangelo og Rubens. Han malte blant annet det berømte portrettet av komponisten Frédéric Chopin.

Eugène Delacroix døde i Paris, og ligger gravlagt på Père Lachaise.

Galleri[rediger | rediger kilde]