École polytechnique

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
École polytechnique signature.svg
Ecole Polytechnique France seen from lake DSC03389.JPG
Grunnlagt28. september 1794
Direktør François BouchetRediger på Wikidata
Beliggenhet Palaiseau (1976–), 5. arrondissement (18041976), 7. arrondissement (17941804)Rediger på Wikidata
Studenter2 316 (2018)[1]
MedlemskapConférence des Grandes Écoles, Conférence des directeurs des écoles françaises d'ingénieurs, Université Paris-Saclay,[2] Mediterra

École Polytechnique
48°42′47″N 2°12′32″Ø

École polytechnique, også kjent som l'X, er en fransk teknisk høgskole, som har ligget i Palaiseau utenfor Paris (tidligere i Latinerkvarteret i Paris) siden 1976. Skolen ble grunnlagt av Napoléon Bonaparte i 1794. Den regnes som en av landets fremste høgskoler og tilhører de såkalte Grandes écoles.

Skolen var tidligere en rent militær høgskole for utdanning av ingeniører, og har fått sitt kallenavn l'X fra de to kryssede kanonene i sitt emblem. Skolen drives under oppsyn av den franske arméen, under ledelse av en general, og elevene er lønnet av militæret under studieoppholdet.

Opptaket til skolen skjer etter et valg gjennom omfattende skriftlige og muntlige prøver. For å forberede seg til denne type skole studerer studentene i såkalte classes préparatoires eller prépa, forberedende kurs i minst to år etter videregående skole, og de er i denne perioden ikke tatt opp til noen spesifikk Grande école. Mot slutten av prépa-tiden gjennomgår elevene en opptaksprøve som avgjør hvilke(n) Grandes écoles de kommer inn på.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]