Jean-François Paul de Gondi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jean-François Paul de Gondi
Jean François Paul de Gondi.jpg
Født 29. september 1613
Marne
Død 24. august 1679
Paris
Begravet Klosterkirken Saint-Denis
Utdannelse Lycée Louis-le-Grand
Nasjonalitet Frankrike
Språk fransk
Religion Den romersk-katolske kirke

Jean-François Paul de Gondi, kardinalen av Retz (født 29. september 1613 i Montmirail, død 24. august 1679 i Paris) var en fransk prelat, memoarforfatter og politisk agitator under fronden.

Liv[rediger | rediger kilde]

Kardinalen av Retz var nevø av erkebiskop Henri de Gondi av Paris, og ble tidlig satt inn på en geistlig løpebane av faren. I 1643 ble han onkelens koadjutor, og fikk gjennom denne stillingen stor innflytelse hos befolkningen i Paris.[trenger referanse] Han brukte denne innflytelsen til å motarbeide Mazarin, og i 1649 var han hovedmannen bak fronden, et opprør mot Mazarins regentskap.[trenger referanse] Han ble arrestert i 1652 og holdt i fangenskap først i Vincennes, senere i Nantes. I 1654 lyktes det ham å flykte fra Nantes, og han førte i de neste årene et omflakkende liv i utlandet. Etter Mazarins død i 1661 ga Ludvig XIV ham tillatelse til å vende tilbake til Frankrike, hvor han ga avkall på erkebispedømmet og i stedet ble utnevnt til abbed i Saint-Denis. De siste årene av sitt liv levde han i ro, dels i Saint-Denis og dels i Roma, hvor han deltok i tre konklaver.

Memoarforfatter[rediger | rediger kilde]

Kardinalen av Retz er særlig berømt for sine memoarer, som han skrev i de rolige årene mot slutten av livet, og hvor han skildrer begivenhetene og personlighetene i den perioden da han spilte en politisk rolle (1646–1655).[trenger referanse]

Kilder[rediger | rediger kilde]

 «Retz, Jean-François Paul de Gondi», i: Salmonsens konversationsleksikon, 2. utgave. Bd. XX, København: J. H. Schultz, 1926, s. 68.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]