Paul Deschanel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Paul Deschanel
Paul Deschanel 01.jpg
Født 13. februar 1855
BelgiaSchaerbeek, Belgia
Død 28. april 1922 (67 år)
Frankrike Paris, Frankrike
Begravet Cimetière du Montparnasse
Ektefelle Germaine Deschanel
Far Émile Deschanel
Barn Jean Deschanel
Parti PRP
Nasjonalitet Frankrike
Språk fransk
Medlem av Académie française
Utmerkelser Æreslegionen
Utdannelse Lycée Condorcet, Lycée Louis-le-Grand
Frankrikes 11. president
1920
Forgjenger Raymond Poincaré
Etterfølger Alexandre Millerand

Paul Eugène Louis Deschanel (13 Februar 1855, Schaerbeek – 28 April 1922) var en fransk politiker og president. Han var Frankrikes president fra 18 februar 1920 til 21 September 1920.

Deschanel studerte til å bli advokat og begynte sin karriere som advokat til Deshayes de Marcére i 1876 og Jules Simon i 1877. Han ble valgt til å representere Eure-et-Loir i parlamentet i 1885. Påfølgende år ble han parlamentets vise-president. Han var medlem av den progressive-republikanske gruppen av parlamentet.

Han ble kjent for sin støtte til loven som skulle sørge for å skille kirken og staten, og 17. januar 1920 ble han valgt til president av Frankrike.

Deschanel hadde ambisjoner om å oppnå en mer aktiv rolle som president enn det som hadde vært vanlig, men hans mentale helse ble gradvis svekket i den grad at han ikke klarte å sette sine mål ut i livet.

Som president ble hans eksentriske opptreden mer og mer fremtredende. Under en hendelse hadde en delegasjon av skolejenter presentert ham en blomsterbukett. Han kastet blomstene tilbake til dem, én etter én. Men den avgjørende hendelsen skjedde om natten 24. mai 1920. På vei med presidenttoget til Montargi klarte han å falle ut av togvinduet etter å ha tatt noen sovepiller, og ble funnet av en stasjonsmester vandrende på et jorde. Kort tid etter forlot Deschanel et statsmøte og gikk rett ut i en innsjø, i full påkledning. Han fratrådte som president 21. september 1920 og ble plassert på et mentalsykehus.

Deschanel var en tydelig motstander av dødsstraff. Hans presidentperiode var den eneste der ingen ble henrettet, fram til dødsstraff ble avskaffet i Frankrike i 1981.