Liste over politiske partier i Tyskland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Våpen
Tysk politikk





Tysklands politiske partier er regulert i grunnloven. I Grundgesetz Art. 21 uttrykkes at partiene deltar i den politiske meningsdannelse.[1] Det står enhver fritt å etablere partier, men disse må bygge på den frihetlig-demokratiske grunnordningen.

De nærmere regler for partiene fremgår av en egen partilov. Dersom et parti ikke har deltatt i valg til Forbundsdagen eller et landdagsvalg de siste seks år, mister det sin status som politisk parti. Tysklands valgleder fører oversikt over de aktive partiene.[2]

Partier representert i parlamenter[rediger | rediger kilde]

Følgende partier er representert i Forbundsdagen eller ett eller flere delstatsparlamenter:

Andre registrerte partier[rediger | rediger kilde]

Tidligere partier[rediger | rediger kilde]

I Vest-Tyskland[rediger | rediger kilde]

AUD – Aktionsgemeinschaft Unabhängiger Deutscher (oppstod fra DG 1965, gikk sammen med Die Grünen 1979)
BHE – Bund der Heimatvertriebenen und Entrechteten (gikk sammen med GPD)
DFU – Deutsche Friedensunion (kandidaterte til forbundsdagen 1961 og 1965)
DG – Deutsche Gemeinschaft (gikk sammen med AUD 1965)
DP – Deutsche Partei
DRP – Deutsche Reichspartei (gikk sammen med NPD 1964, het først Deutsche Rechtspartei)
FAP – Freiheitliche Deutsche Arbeiterpartei (forbudt 22. februar 1995)
FVP – Freiheitliche Volkspartei (grunnlagt 23. februar 1956 etter en splittelse i FDP, gikk 1957 sammen med DP
GPD – Gesamtdeutsche Partei Deutschlands
KPD – Kommunistische Partei Deutschlands – forbudt 1956
SRP – Sozialistische Reichspartei – forbudt 1952

I DDR[rediger | rediger kilde]

DBD – Demokratische Bauernpartei Deutschlands (bondeparti) (overført til CDU)
CDU – Christlich-Demokratische Union (overført til CDU)
LDPD – Liberal-Demokratische Partei Deutschlands (overført til FDP)
NDPD – Nationaldemokratische Partei Deutschlands (overført til FDP)
SED – Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (grunnlagt av KPD og SPD i 1946, i 1990 overført til PDS)

Før annen verdenskrig[rediger | rediger kilde]

BVP – Bayerische Volkspartei, forløper til CSU
DHP – Deutsch-Hannoversche Partei
DDP – Deutsche Demokratische Partei
DNVP – Deutschnationale Volkspartei
DVFP – Deutschvölkische Freiheitspartei
NLP – Nationalliberale Partei
RPDM – Reichspartei des deutschen Mittelstandes
Z – Deutsche Zentrumspartei (Det katolske senterpartiet), de facto forløper til CDU

Se også[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «GG - Einzelnorm». www.gesetze-im-internet.de. Besøkt 28. august 2016. 
  2. ^ «Parteiunterlagen zum Download». www.bundeswahlleiter.de. Besøkt 28. august 2016.