Alternativ for Tyskland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alternative für Deutschland
Alternative für Deutschland
Land Tyskland
Erklært ideologi Konservatisme, økonomisk liberalisme og euro-skepsis
Grunnlagt 6. februar 2013
Leder Frauke Petry og Jörg Meuthen
Ungdomsorg. Junge Alternative für Deutschland
Hovedkontor Schillerstraße 9
10785 Berlin
Farger      Blått
Nettsted Nettsted
Medlemstall 21 785 (2014)[1]
Representanter:
Forbundsdagen
0 / 631
(2013)
Europaparlamentet
2 / 96
(2014)

Våpen
Tysk politikk

Alternativ for Tyskland (tysk: Alternative für Deutschland, forkortet AfD) er et høyreorientert, konservativt politisk parti i Tyskland. Partiets næringspolitikk er liberal, mens det i familiepolitikken inntar en konservativ holdning.

AfD er tilhenger av tysk EU-medlemskap, og ønsker å beholde det indre marked. Det ønsker å oppløse valutaunionen knyttet til euro og gjeninnføre nasjonale valutaer. Partiet ble stiftet som et resultat av eurokrisen som oppsto i 2010.

Historie[rediger | rediger kilde]

Partiet har sitt utspring blant annet i den eurokritiske grupperingen Wahlalternative 2013.[2] Alternative für Deutschland ble stiftet den 6. februar 2013 og avholdt sitt første landsmøte i Berlin den 14. april 2013.

Partiet fikk 4,7 % av stemmene ved forbundsvalget i september 2013, og klarte dermed ikke å overstige sperregrensen på 5 %. Ved valget til Europaparlamentet i 2014 vant AfD 7 % av stemmene og 7 av 96 mandater. Fem av de nevnte sju mandater er siden gått til utbryterpartiet ALFA.

AfD kom for første gang inn i en tysk delstatsforsamling ved valget i Sachsen 2014 og har siden kommet inn ved delstatsvalgene i Brandenburg, Thüringen, Hamburg og Bremen.

Politiske retningslinjer fra 2014[rediger | rediger kilde]

Eurokrisen (2010- ) var en viktig utløsende faktor for etableringen av AfD.[3] Ifølge partiet fører eurokrisen til ødeleggelse av demokratiet, rettsstaten, maktfordelingen, den sosiale markedsøkonomi og ideen om den europeiske integrasjon. AfD regnes ikke som antieuropeisk, da partiet er for et europeisk indre marked. Det er imidlertid motstander av valutaunionen i sin nåværende form, og vil at Tyskland skal melde seg ut av eurosamarbeidet. AfD kan imidlertid akseptere et valutasamarbeid mellom levedyktige økonomier i Nord- og Sentral-Europa. Partiets øvrige økonomiske program er gjennomgående næringsliberalt innrettet. Afd vil redusere byråkratiet og subsidiepolitikken, og forenkle skatte- og sykeforsikringssystemene. Innvandringslovene bør i følge partiet innrettes mot landets behov for fagfolk. AfD stiller seg ikke avvisende til TTIP, frihandelsavtalen mellom EU og USA.

Partiets konservative sider viser seg i familiepolitikken, der AfD understreker forskjellen mellom kjønnene, og fremholder kjernefamilien som positiv og viktig.[3] Partiet understreker det positive ved Vestens verdisystem, og gjorde dette allerede lenge før dannelsen av PEGIDA.

AfD taler for en menneskeverdig behandling av flyktninger, og understreker deres rett til nødvendig underhold.[3] Partiet avviser imidlertid innvandring som kun har som mål å få en del av Tysklands sosialsystemer, det være seg innvandring fra land utenfor eller innenfor EU. I partiet finnes såvel liberal-konservative som nasjonalkonservative krefter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Doemens, Karl (23. desember 2014). «AfD mit Mitgliedsplus» (tysk). Frankfurter Rundschau. Besøkt 11. april 2015. 
  2. ^ «Alternative für Deutschland will Euro abschaffen». Die Zeit (tysk). 3. mars 2013. Besøkt 27. mai 2014. 
  3. ^ a b c Torsten Oppelland (2015). «Alternative für Deutschland». Bundeszentrale für politische Bildung. Besøkt 16. januar 2015.