Deutsche Kommunistische Partei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
DKP brukes også som forkortelse for Den kongelige politieskorte
Deutsche Kommunistische Partei
Deutsche Kommunistische Partei
Land Tyskland
Erklært ideologi Kommunisme, marxisme-leninisme
Grunnlagt 25. sept. 1968
Leder Patrik Köbele (2013)
Ungdomsorg. SDAJ
Hovedkontor Essen
Farger Rød
Nettsted Nettsted
Medlemstall 3 000 (2013)
Representanter:
Forbundsdagen
0 / 631
(2013)

Deutsche Kommunistische Partei (Det tyske kommunistiske parti, forkortet DKP) ble grunnlagt i Vest-Tyskland i 1968, og ble dannet av tidligere medlemmer av Kommunistische Partei Deutschlands (Tysklands kommunistiske parti), som hadde blitt forbudt av føderal høyesterett i 1956. Det oppstod i stor grad med utgangspunkt i den utenomparlamentariske opposisjonen. Partiet har aldri oppnådd mer enn 0,3% ved noe valg. Etter Tysklands gjenforening forlot mange partiet og sluttet seg til Partei des Demokratischen Sozialismus (PDS).

Partiet er ikke en juridisk etterfølger etter Kommunistische Partei Deutschlands. Det blir likevel observert av Bundesamt für Verfassungsschutz og tilordnet det venstreekstreme spektrum.[1]

Utfyllende artikkel:Kommunistische Partei Deutschlands (Begrepsavklaring)

Ved valget i 2005 støttet DKP PDS' etterfølger Die Linkspartei. Etter at Die Linkspartei skiftet navn til Die Linke, samarbeidet dette partiet med Deutsche Kommunistische Partei ved noen valg til delstatsparlamenter. En av partiets politikere, Christel Wegner, som i 2008 ble innvalgt i et delstatsparlament på listen til Die Linke, vekket oppsikt med sitt krav om voldelig revolusjon og gjenopprettelse av Stasi. Partiet gir økonomisk støtte til Gesellschaft zur Rechtlichen und Humanitären Unterstützung.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]