Deutsch-Hannoversche Partei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Deutsch-Hannoversche Partei
LandPreussen Det tyske riket Weimarrepublikken
Grunnlagt1867
Nedlagt1933
EtterfølgerNiedersächsische Landespartei
IdeologiKonservatisme føderalisme kristendemokrati monarkisme
Religionprotestantisme

Riksdagsrepresentanter for DHP i 1889, sammen med Ludwig Windthorst (sittende i midten)

Deutsch-Hannoversche Partei (DHP) var et konservativt-føderalistisk småparti i Preussen og Tyskland. Partiet som eksisterte fra 1869 til 1933, hadde sin største oppslutning på begynnelsen av 1920-årene, men oppnådde aldri mer enn ca. én prosent av velgermassen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det ble grunnlagt i 1869 som protest mot den prøyssiske anneksjonen av kongeriket Hannover. Dets mål var en restaurasjon av det welfiske dynasti i Hannover, og det ble derfor også kalt Welfenpartei (Welferpartiet).

Partiet hadde sitt høydepunkt på landsplan ved valgene i 1920 og i mai 1924, da det ved begge anledningen oppnådde 1,1 % av stemmene og fem medlemmer av Riksdagen.[1]

Etter 1918 gikk partiet inn for at Hannover skulle bli selvstendig fra Preussen og få status som en egen tysk forbundsstat. I 1933 oppløste partiet seg selv, for å komme et forbud i forkjøpet.

Partiet ble grunnlagt igjen som Niedersächsische Landespartei i 1945, og omdøpt Deutsche Partei i 1947.

I 1953 grunnla en dissidentfraksjon i Deutsche Partei et nytt parti under det gamle navnet, Deutsch-Hannoversche Partei. Det ble ingen større suksess, og dette partiet gikk inn igjen i Deutsche Partei i 1962.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bildung, Bundeszentrale für politische. «Politische Partizipation - Wahlergebnisse nach ideologischen Lagern». www.bpb.de. Besøkt 19. juli 2016.