Deutschvölkische Freiheitspartei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lastebil med propgandamateriell for Deutschvölkische Freiheitspartei (DVFP) foran Brandenburger Tor i Berlin under den tyske valgkampen mai 1924.

Deutschvölkische Freiheitspartei («det tyskfolkelige frihetspartiet», DVFP) ble dannet 16. desember 1919 av en gruppe tidligere medlemmer av Deutschnationale Volkspartei (DNVP). Deutschvölkische Freiheitspartei var et etnisk basert nasjonalistisk parti. I den såkalte völkisch-tekningen sto begreper som ættetenking, etnisk renhet og rasehygiene sentralt, og sammenhengen mellom ætt og jord, i betydningen at de naturgitte forutsetningene de ulike folkegruppene har levd under i århundrer har påvirket disse og gitt dem ulike karakteregenskaper. Historien som en evig strid mellom etniske grupper og denne kampen måtte vinnes om ikke egen folkegruppe skulle gå til grunne. De så jøder, frimurere, katolikker og kommunister som krefter som ødela germanerne og bekjempet derfor disse.

Større betydning fikk det etter 1922, gjennom en videre avskalling fra DNVP.

Partiet avviste Weimarrepublikken og krevet øyeblikkelig handling for å knuse kommunismen i Sovjetunionen. Det hadde sin basis i jordeiermiljøer i det protestantiske i nord- og øst-Tyskland og innen det prøyssiske offiserskorpset.

I 1923 hadde partiet omkring 50 000 medlemmer. I spissen sto bl.a. Albrecht von Graefe, Reinhold Wulle, Erich Ludendorff og Wilhelm Frick.

Partiets viktigste organ var Das Deutsche Tagblatt, fra 1928 kalt Deutsche Nachrichten.

Se også[rediger | rediger kilde]