Kommunistische Partei Deutschlands (1990)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kommunistische Partei Deutschlands (KPD) er et politisk parti stiftet i januar 1990 i Øst-Berlin. Det blir omtalt som KPD-Ost eller KPD (Rote Fahne) for å skille det fra andre grupper som bruker lignende navn. Partiet blir av Landesamt für Verfassungsschutz i Brandenburg betegnet som «venstreekstremistisk».[1]

På grunn av at partiet er stiftet i DDR før Tysklands gjenforening gjelder ikke forbudet mot KPD som ble gjennomført i Vest-Tyskland i 1956. Partiet kan således delta i alle valg til den tyske forbundsdag og i alle lokalvalg. På KPDs 20. landsmøte i mars 1999 ble det besluttet at partiet skulle utvikle seg til et bolsjevikisk parti.

KPD bekjenner seg til sosialismen slik den eksisterte i DDR og andre stater i Øst-Europa og Sovjetunionen. Partiet ser ikke på sosialismen i DDR som et forsøk, men som en realitet. At muren falt i 1989 og at SED måtte gi fra seg makten blir tolket som en kontrarevolusjon. Partiet er marxistisk-leninistisk og ser positivt på Stalin og den nordkoreanske Songun-ideologien.

KPD gir ut månedstidsskriftet Die Rote Fahne og brosjyren Schriftenreihe der KPD.

Kjente medlemmer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]