Hopp til innhold

Tysklands regjering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De tidligere kanslerne Willy Brandt, Kurt Georg Kiesinger og daværende kansler Helmut Schmidt fotografert i Palais Schaumburg 18. oktober 1979.

Tysklands regjering (ty. Bundesregierung eller Bundeskabinett) er den øverste føderale utøvende myndighet i Tyskland. Den består av forbundskansleren og et antall forbundsministre.

Kansleren blir valgt av Forbundsdagen og deretter formelt utnevnt av presidenten sammen med sine ministre. Kansleren og ministrene må ved innsettelsen avlegge forsikring i Forbundsdagen.

Regjeringen ledes av Forbundskansleren som etter grunnloven har rett til å utpeke retningslinjene for Regjeringens politikk (retningslinjekompetanse, tysk: Richtlinienkompetenz).[1]

Den føderale regjeringen har sete i Berlin. Enkelte departementer ligger i Bonn. De departementene som har hovedsete i Bonn har likevel et andresete i Berlin.

Tysklands delstater har sine egne regjeringer. Den føderale regjeringens kompetanse er begrenset gjennom føderal lovgivning til bestemte områder. Alle andre områder er delstatenes ansvar.

Dagens regjering

[rediger | rediger kilde]

Etter valget i 2021 er Tysklands regjering basert på en koalisjon av SPD, FDP og Bündnis 90/Die Grünen. Forbundskansler er Olaf Scholz som leder sin første regjering (Scholz I).

Bildegalleri

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]