Marxistisch-Leninistische Partei Deutschlands

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Marxistisch-Leninistische Partei Deutschlands
Marxistisch-Leninistische Partei Deutschlands
Logo (2011)
Norsk navnTysklands Marxist-Leninistiske Parti
LandTyskland
Grunnlagt1982
FargerRødt
NettstedNettsted
Medlemstall2 300 (2012)Verwaltungsschutzbericht Bayern - side 139

Marxistisch-Leninistische Partei Deutschlands (MLPD), norsk: Tysklands Marxist-Leninistiske Parti, er et tysk maoistisk parti som ble grunnlagt i Vest-Tyskland i 1982. Partiet er i dag den største av smågruppene til venstre for Die Linke, og hadde sitt opphav i Kommunistischer Arbeiterbund Deutschlands (Tysklands Kommunistiske Arbeiderforbund) som var grunnlagt i 1972.

Politisk står MLPD på en anti-revisjonistisk plattform og anser mesteparten av reformene som fant sted i Øst-Europa etter 1956 som brudd med sosialistiske prinsipper. Partiet tilhører også den retningen innenfor maoismen som mener at Kina i dag har blitt et kapitalistisk land. MLPD har også lagt stor vekt på samarbeid med andre partier internasjonalt, og hadde blant annet god kontakt med Arbeidernes Kommunistparti i Norge. Sammenlignet med tilsvarende partier i andre land har MLPD bare i liten grad endret sitt politiske grunnlag i løpet av de siste 10-15 årene.

De senere årene har MLPD enkelte steder i Tyskland vært en pådriver for protestene mot velferdsreformene kjent som Hartz-konseptet, noe som har gitt dem en viss økt oppslutning. Ved valget i 2005 fikk partiet kun 0,1% oppslutning, noe som imidlertid representerte en tidobling av oppslutningen. Valgsamarbeidet Alternativ Unabhängig Fortschrittlich, der MLPD er den viktigste organiserte kraften, har de siste årene oppnådd representasjon i kommunestyrene i Gelsenkirchen, Eisenach, Esslingen, Albstadt, Mülheim an der Ruhr, Solingen, Essen, Leverkusen og Kassel.

MLPD er blant partiene som åpent overvåkes av etterretningstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz, som i 2012 anslo medlemstallet til å ligge rundt 2300. Partiet gir ut ukeavisa Rote Fahne i omkring 7 500 eksemplarer. Ungdomsorganisasjonen til MLDP heter Rebell. Partiformann er Stefan Engel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]