Sydslesvigsk Vælgerforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sydslesvigsk Vælgerforening
Sydslesvigsk Vælgerforening
Norsk navn Sørslesvigsk velgerforbund
Land Tyskland
Grunnlagt 30. juni 1948
Hovedkontor Flensburg
Nettsted Nettsted
Medlemstall 3 600 (2013)Partiets internettside

Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) (tysk Südschleswigscher Wählerverband, frisisk Söödschlaswiksche Wäälerferbånd) er den danske minoritetens politiske parti i den tyske delstaten Slesvig-Holsten.

Program[rediger | rediger kilde]

Partileder siden 2005, Flemming Meyer

Partiet er sterkt orientert mot de nordiske landene og går inn for grenseoverskridende samarbeid i Slesvig-området (Tyskland og Danmark) og for ivaretagelse av den danske og frisiske minoritetens rettigheter (som mer bruk av dansk og frisisk språk i den regionale kringkastingen). Tyngdepunktet kan beskrives som sosialliberalt, men det er også rom for såvel konservative som venstreorienterte i partiet.

Valget i 2005[rediger | rediger kilde]

Partiet er representert i Schleswig-Holsteins landdag. Ved landdagsvalget i 2005 fikk det 3,6 % av stemmene. Ved valget i delstaten i 2005 havnet partiet på vippen mellom CDU og SPD, men begge disse partiene mente det var galt å la SSW avgjøre hvem som skulle regjere, og valgte å inngå en storkoalisjon.

Valget i 2009[rediger | rediger kilde]

Ved valget i 2009 økte oppslutningen til 4,3 % av stemmene og partiet fikk to seter i parlamentet. Partiet ble da en del av opposisjonen, ledet av sosialdemokratene.

Valget i 2012[rediger | rediger kilde]

Ved valget i 2012 fikk partiet 4,6% av stemmene og tre seter i landdagen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Landtagswahl in Schleswig-Holstein am 6. Mai 2012» (tysk). Statistisches Amt für Hamburg und Schleswig-Holstein. 7. mai 2012. Besøkt 26. februar 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]