Leó Szilárd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Leó Szilárd
Leo Szilard.jpg
Født 11. februar 1898
Budapest
Død 30. mai 1964
La Jolla
Gravlagt Kerepesi-gravlunden
Utdannet ved Technische Universität Berlin
Doktorgradsveileder Max von Laue
Nasjonalitet Ungarn, Tyskland, USA
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Atoms for Peace Award, Årets humanist, Albert Einstein Award, National Inventors Hall of Fame

Leó Szilárd (født 11. februar 1898, død 30. mai 1964) var en ungarskfødt fysiker. Han er mest kjent for sin idé fra 1933 om kjernefysiske kjedereaksjoner som danner grunnlaget for hvordan atomvåpen og atomkraftverk virker. Han skal ha blitt inspirert da han året før leste science fiction-boken The world set free av H. G. Wells, som mange år tidligere forutså både atomvåpen og at de skulle oppfinnes i 1933, selv om det var uklart i boken hvordan de skulle virke. Det hadde siden århundreskiftet vært kjent at radioaktive materialer lakk mye energi, men dette skjedde sakte over mange år. I en kjedereaksjon ville energien kunne utløses på et øyeblikk i våpen eller i kontrollert hastighet i et kraftverk.

Han patenterte i hemmelighet idéen om kjedereaksjon i 1936 i Storbritannia. Szilard var jøde og flyktet i 1933 til London for å slippe unna de nasjonalsosialistiske forfølgelsene i Berlin, der han bodde og hadde studert. Han flyttet videre fra London til New York i USA i 1938 etter et jobbtilbud fra Columbia University på Manhattan.

Szilárd tok initiativ til og skrev i 1939, sammen med bl.a. sin tidligere foreleser og samarbeidspartner Albert Einstein, det første av to brev til USAs president Franklin D. Roosevelt for å gjøre ham oppmerksom på muligheten av å lage atomvåpen. De var bekymret over at Hitler-Tyskland forsket på slike våpen og mente USA burde være først til å utnytte de voldsomme energimengdene i slike våpen. I Storbritannia forsket man også rundt slike våpen, og en rapport derfra, sammen med Szilárds og Einsteins brev, ga starten til det omfattende og hemmelige Manhattanprosjektet, som skapte verdens første atombomber. Szilárd og andre vitenskapsmenn var uenig med den militære ledelse og ønsket ikke at atombombene skulle brukes mot japanske byer. De mente en demonstrasjon på et øde område ville være nok til å overtale Japan til kapitulasjon. Szilárd arbeidet på Manhattanprosjektet, men arbeidet etter krigen med å advare om farene ved atomvåpen og oppfordret til nedrustning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]