Fermis paradoks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fermis paradoks påpeker at hvis utenomjordisk liv eksisterer, så burde «de» ha kontaktet oss allerede. Dette har bakgrunn i at Solen er en forholdsvis ung stjerne i astronomisk målestokk, og med tanke på de milliardene av stjernene i Melkeveien – og universet forøvrig – med tilhørende jordlignende planeter, så er det sannsynlig at flere av disse planetene har kunnet utviklet seg til å bli en avansert sivilisasjon, og at de potensielt sett ligger langt foran oss teknologisk.

Paradokset ligger i at «de» enda ikke har kontaktet oss; universets alder og størrelse tilsier at flere avanserte sivilisasjoner eksisterer. Men selv om det stemmer, så er det et paradoks at vi ikke kan bevise «deres» eksistens.

Fermis paradoks oppsto etter en uttalelse fra den italiensk-amerikanske fysikeren Enrico Fermi. «Hvor er de?», spurte han, og siktet til eventuelt annet liv i verdensrommet.

Årsaker og teorier[rediger | rediger kilde]

Det er flere årsaker og/eller teorier til paradokset. Noen av dem er:

  • Nærmeste sivilisasjon ligger langt borte, og ettersom radiosignaler avtar i styrke over lange distanser, er det med dagens teknologi umulig for oss å oppdage disse signalene. I tillegg er det ikke sikkert at andre sivilisasjoner benytter radiosignaler for å kommunisere.
  • Andre sivilisasjoner har med overlegg valgt å ikke kontakte oss.
  • Planeter hvor man ikke ser stjernene er vanlig, og liv på disse planetene kan kanskje ikke forstå at de befinner seg i et univers.
  • Ettersom det er umulig å forflytte seg raskere enn lysets hastighet, iallfall med dagens teknologi, er det i praksis ikke gjennomførbart å kolonisere andre planeter.
  • Avanserte sivilisasjoner kan ha en kort eksistens. Kjernefysiske våpen, epidemier, naturkatastrofer og asteroidenedslag utgjør alle en stor trussel mot menneskeheten, og med tanke på at mennesket i sin nåværende form har eksistert i «bare» 200 000 år, og vi har lett aktivt etter utenomjordisk liv siden tidlig på 1960-tallet, så er vi fortsatt tidlig i vår eksistens relativt til andre, potensielle, avanserte sivilisasjoner.
  • Andre sivilisasjoner har forsøkt å kontakte oss før vi utviklet evnen til å kommunisere ved hjelp av teknologiske instrumenter. På samme måte kan andre sivilisasjoner prøve å kontakte oss etter at vi eventuelt har dødd ut.
  • Vi er den mest avanserte sivilisasjonen i Melkeveien, eller i hele Universet. Det kan også hende at Jorden er den eneste planeten i Universet hvor liv kan oppstå og/eller hvor liv kan utvikle seg over tid.
  • Utenomjordisk liv er allerede på Jorden, men vi er ikke i stand til å oppdage det.
  • Eventuelle sivilisasjoner tar ikke kontakt fordi en sivilisasjon på et tidspunkt oppfinner noe som er så dødelig at den vil drepe alt liv innad i den gitte sivilisasjonen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Astrofysiker om romvesenteori: - Det vil føre til katastrofe.Vi kan nærme oss det tidspunktet». Dagbladet.no (norsk). 13. oktober 2016. Besøkt 25. oktober 2017.