Operation Crossroads

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karakteristisk soppsky (atomsopp) fra detonasjonen av Able under det amerikanske forsvarets Operation Crossroads i Stillehavet 1946. Able var en prøvesprengning av en atombombe på 21 kilotonn (88 terajoule) 158 meter over havoverflaten på øya Bikiniatollen 1. juli dette året.
Baker var en prøvesprengning av en atombombe på 21 kilotonn (88 terajoule) utført 27 meter under havoverflaten på Bikiniatollen 25. juli 1946.

Operation Crossroads var en militæroperasjon sommeren 1946 da United States Armed Forces detonerte to atomvåpen på øya Bikiniatollen i Stillehavet. Operasjonen var den første på Marshalløyene, og den andre i amerikansk historie. Den omfattet Able, en prøvesprengning av en atombombe på 21 kilotonn (88 terajoule) 158 meter over havoverflaten 1. juli, og Baker, en prøvesprengning av en atombombe på 21 kilotonn utført 27 meter under havoverflaten 25. juli .

Hensikten med operasjonen var å studere virkningen av atomeksplosjonen på skip, utstyr og materiell. Et stort antall skip, eldre amerikanske krigsskip, ubåter og tyske/japanske krigsskip fra andre verdenskrig ble samlet på et større areal. Et titalls skip sank under operasjonen og hundrevis av skip og ubåter ble skadet. Det ble også utført eksperimenter med dyr under detonasjonene.

Fra 1946 til 1958 utførte USA i alt 67 atomprøvesprengninger på Marshalløyene, ifølge NUPI.[1] 23 av disse bombene ble sluppet på Bikiniatollen. På grunn av atomsprengningene måtte flere enn 150 personer flytte til andre øyer. Halvparten av disse døde som følge av den Ioniserende strålingen, ifølge The Guardian.[1] 70 år seinere bekreftet forskere at plante- og dyrelivet i dette havområdet hadde blomstret opp.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Operation Crossroads – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons