Klaus Fuchs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Klaus Fuchs
Klaus Fuchs ID badge.png
Bilde fra Fuchs ID-kort ved Los Alamos
Født 29. desember 1911
Rüsselsheim, Tyskland
Død 28. januar 1988 (76 år)
Dresden, Øst-Tyskland
Gravlagt Q1497554
Ektefelle Grete Keilson
Far Emil Fuchs
Alma mater Universitetet i Leipzig, Christian-Albrechts-Universität zu Kiel, Friedrich-Wilhelms-Universität zu Berlin, Universitetet i Bristol, University of Edinburgh
Doktorgradsveileder Nevill Francis Mott
Yrke kjernefysiker, atomic spy, politiker, teoretisk fysiker, universitetslærer
Parti Sozialdemokratische Partei Deutschlands, Kommunistische Partei Deutschlands, Sozialistische Einheitspartei Deutschlands
Nasjonalitet Tysk
Britisk
Medlem av Akademie der Wissenschaften der DDR
Reichsbanner Schwarz-Rot-Gold
Zentralkomitee der Sozialistischen Einheitspartei Deutschland
Utmerkelser Karl Marx-ordenen, Fedrelandets fortjenstorden, DDRs nasjonalpris, Fremragende vitenskapsmann av folket
Bopel Tyskland
Storbritannia
USA
Øst-Tyskland
Institusjoner Los Alamos National Laboratory
Harwell Atomic Energy Research Establishment
Institute for Nuclear Research
(Rossendorf)

Klaus Emil Julius Fuchs (født 29. desember 1911 i Rüsselsheim, død 28. januar 1988 i Dresden) var en tysk-født britisk fysiker og atom-spion som i 1950 ble dømt for å levere informasjon fra den britiske og amerikanske atombombeforskningen til Sovjetunionen under og like etter andre verdenskrig. Fuchs var en ekstremt kompetent forsker. Ved Los Alamos National Laboratory var Fuchs ansvarlig for mange betydelige teoretiske beregninger knyttet til det første fisjonsvåpenet, og senere også for de tidlige modellene av hydrogenbomben, det første fusjonsvåpenet.

Fuchs gikk både på universitetet i Leipzig og universitetet i Kiel, og mens han gikk i Kiel ble han aktiv innen politikken. Som ung ble Fuchs medlem av det sosialdemokratiske partiet i Tyskland, og i 1932, det kommunistpartiet i Tyskland. I 1933, etter et voldsomt møte med den nylig installerte nazistene, flyktet han til Frankrike og fikk da muligheten til å bruke familiære forbindelser til å flykte til Bristol, England. Han tok sin doktorgrad i fysikk fra University of Bristol i 1937, studerte under Nevill Mott, og tok en DSc ved University of Edinburgh mens han studerte under Max Born. Hans oppgave om kvantemekanikk, publisert i Proceedings of the Royal Society i 1936, bidro til at han fikk en pedagogisk stilling ved universitetet i Edinburgh året etter.

Klaus Fuchs er gravlagt på Zentralfriedhof Friedrichsfelde (Pergolenweg) i Berlin.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personDenne person- og fysikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.