Hopp til innhold

Natan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For mannsnavnet, se Nathan
Natan, til høyre, gir råd til kong David, maleri av Matthias Scheits.
Profeten Natan, russisk ikon fra begynnelsen av 1700-tallet.

Natan (hebraisk: נָתָןNāṯān; ca. 1000 f.Kr.) var en profet og rådgiver ved hoffet til kong David av Israel som er beskrevet i Det gamle testamente i Bibelen.

Natan er kjent for å ha refset kong David strengt for at han begikk utroskap med den vakre Batseba, hustruen til en kriger i Davids hær ved navn Uria. For å skjule utroskapen da Batseba ble gravid sørget David for at Uria ble drept.

Natans handlinger er beskrevet i Samuelsbøkene, Kongebøkene, og Første og Andre Krønikebok[1] Natan skrev fortellinger om regimene til både kong David og dennes arving og etterfølger, kong Salomo,[2] og var involvert i musikkframføringen i tempelet.[3]

I Første Kongebok[4] er det Natan som forteller den døende kongen om konspirasjonen til Adonja for å bli konge, noe som fører til at Salomo ble proklamert som konge istedenfor halvbroren.

Natan forekommer i Bibelen også som navn på flere andre mindre kjente personer. En av disse var en sønn av David og Batseba.

Festdagen for profeten Natan er den 24. oktober. I Den ortodokse kirke, og de Orientalske katolske kirker som følger de bysantinske ritualer er Natan feiret som en helgen på søndagen for de hellige kirkefedre, det vil si søndagen før den store festen for Kristi fødsel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Se særlig Andre Samuelsbok 7:2-17[død lenke], 12:1-25
  2. ^ Se Første Krønikebok 29:29[død lenke] og Andre Krønikebok 9:29 Arkivert 17. november 2011 hos Wayback Machine.
  3. ^ Se Andre Krønikebok 29:25 Arkivert 17. november 2011 hos Wayback Machine.
  4. ^ Nettbibelen: Første Kongebok 1:8-45[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]