John Carradine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Carradine
John Carradine in Blood and Sand trailer.jpg
FødtRichmond Reed Carradine
5. februar 1906
New York
Død27. november 1988 (82 år)
Milano
Ektefelle Ardanelle McCool (1935–1944), Sonia Sorel (1944–1957)
Barn David Carradine, Keith Carradine, Robert Carradine, Bruce Carradine
Utdannet ved Episcopal Academy
Beskjeftigelse Filmskuespiller, karakterskuespiller, teaterskuespiller, fjernsynsskuespiller
Nasjonalitet USA
Språk Engelsk
IMDbIMDbRedigere på wikidata

John Carradine (født 5. februar 1906 i New York City, død 27. november 1988) var en amerikansk skuespiller, mest kjent for sine roller i skrekkfilmer og Western-filmer, samt for å ha spilt i en rekke teater-oppsetninger av Shakespeare.

Han var en av de mest profilerte skuespillere i Hollywood og han regnes som patriarken av ett skuespiller-dynasti som inkluderer fire av hans sønner og fire av hans barnebarn. Carradines første filmrolle var i Tol'able David i 1930. I 1936 ble Carradine medlem av John Fords faste skuespillertropp og spilte en rolle i Fangen på Tortugas. I 1939 spilte han i Siste vogn til Lordsbury med John Wayne. Han spilte også den bibelske helten Aaron i DeMilles De ti bud (1956).

John Carradine

Carradine hevdet å ha dukket opp i over 450 filmer, men bare 225 filmer med ham kan dokumenteres. Men med både teater-oppsetninger, kino-filmer, TV-filmer og TV-programmer inkludert blir det fort mellom 400 og 500 oppsetninger til sammen. Han spilte ofte eksentriske, sinnssyk eller djevelske roller, spesielt innen grøsser-sjangeren, der han ble identifisert som en "stjerne" på midten av 1940-tallet. Han spilte stundom en mer heroisk rolle, som i Vredens druer, der han spilte rollen som Casy, den skjebnesvangre "predikant". Han dukket opp i flere titalls lavbudsjetts skrekkfilmer fra 1940-tallet og framover,mest for å finansiere sin utdanning innen klassisk teater. Han gjorde mer enn 100 TV-opptredener, blant annet CBS's My Friend Flicka og på NBC's Overland Trail på 1960-tallet.

Den 27. november 1988 døde John Carradine på grunn av omfattende organsvikt mens han var innlagt på Fatebenefratelli Hospital i Milano, Italia i en alder av 82 år. Bare timer før han ble rammet, hadde han klatret 328 bratte trappetrinn i den gotiske katedralen Duomo i Milano. Ifølge David Carradine, hadde han nettopp gjort seg ferdig med en film i Sør-Afrika og skulle til å starte på en europeisk turné.

For hans mange omfattende bidrag til filmindustrien, har John Carradine blitt tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 6240 Hollywood Boulevard. I 2003 ble han gitt en plass ved Hall of Fame ved National Cowboy & Western Heritage Museum i Oklahoma City, Oklahoma. Hans sønner Keith Carradine og Robert Carradine arbeider også som skuespillere.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]