Karita Bekkemellem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Karita Bekkemellem Orheim)
Hopp til navigering Hopp til søk
Karita Bekkemellem
Karita Bekkemellem.jpg
Karita Bekkemellem under boksignering i Bergen i 2009
Født15. januar 1965[1][2] (55 år)
Lillehammer[1]
Beskjeftigelse Politiker[1]
Parti Arbeiderpartiet[1]
Nasjonalitet Norge
Norges barne- og likestillingsminister
20052007
RegjeringJens Stoltenberg II
ForgjengerLaila Dåvøy
EtterfølgerManuela Ramin-Osmundsen

Karita Bekkemellem (født 15. januar 1965Lillehammer, het tidligere Bekkemellem Orheim) er en norsk næringslivsleder og tidligere politiker (Ap). Hun satt fem perioder på Stortinget for Møre og Romsdal (1989–2009) og var statsråd i to regjeringer. Bekkemellem er i dag administrerende direktør i Legemiddelindustrien, forening for firma innen legemiddelindustri.

Liv og arbeid[rediger | rediger kilde]

Karita Bekkemellem var statsråd og leder av Barne- og familiedepartementet i Stoltenbergregjeringen 2000–01. Hun var i 2001–05 medlem og fraksjonsleder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. I Jens Stoltenbergs andre regjering var hun fra 17. oktober 2005 til 18. oktober 2007 statsråd og leder for Barne- og likestillingsdepartementet. Hun var også leder av Arbeiderpartiets kvinnebevegelse.

Kort tid etter at hun sluttet i regjeringen, ble hun styremedlem i meglerhuset Carasa, sammen med tidligere Hydro-direktør Cecilie Ditlev-Simonsen. Bekkemellem er også en av flere faste programledere i talkshowet Studio 5 som går på TV-kanalen FEM.

I sin selvbiografi som kom ut i 2009, forteller hun om Arbeiderpartiets indre liv og om at hun forsøkte å ta sitt eget liv på 1990-tallet. I boka er hun også sterkt kritisk til statsministerens lederstil (Jens Stoltenberg) og det hun oppfatter som hans manglende evne til å takle vanskelige personalsaker.

Bekkemellem er født i Lillehammer, flyttet senere til Molde og er nå bosatt i Rygge. Hun var gift med Jon Thorvald Orheim fra 1994 til 2005 og giftet seg på nytt med Stein Røsberg i Paris 23. juni 2007.

Statsråd[rediger | rediger kilde]

Stortingskomiteer[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Karita Bekkemellem – sitater


Forgjenger:
 Sylvia Brustad 
Leder i Arbeiderpartiets kvinnebevegelse
Etterfølger:
 Anniken Huitfeldt