Barne- og likestillingsdepartementet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Barne- og likestillingsdepartementet
BLD
Barne- og likestillingsdepartementet
TypeDepartement
VirkeområdeNorge
Etablert22. desember 1989; 28 år siden (1989-12-22)[1]
StatsrådLinda Hofstad Helleland (Høyre)
HovedkontorAkersgt. 59, Oslo
Ansatte201 (2013)[2]
Nettsidebld.regjeringen.no
Departementets lokaler i Regjeringskvartalet, R5, Akersgata 59

Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) er et norsk departement som ble opprettet 1. januar 2006 fra Barne- og familiedepartementet. Senere endret det navn til Barne- og likestillingsdepartementet. Fra oktober 2009 til 1. april 2016 var også integrering lagt under departementets ansvarsområde. Videre er arbeidsområder også forbrukernes rettigheter, interesser og sikkerhet skal bli styrket, at barn og unge skal få en trygg oppvekst, og mulighet til deltagelse og medbestemmelse i samfunnet, at familier skal leve i sikkerhet, både økonomisk og sosialt og at det skal bli full og virkelig likestilling mellom kvinner og menn og for minoritetsgrupper. Det er BLD som bevilger storbymidler til de 23 bykommunene som er utpekt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Barne- og likestillingsdepartementet ble opprettet 1. januar 2006 med oppgaver fra Barne- og familiedepartementet, som ble nedlagt samme dato. Navnet Barne- og familiedepartementet ble innført 1. januar 1991. Ett år tidligere ble Familie- og forbrukerdepartementet opprettet ved kongelig resolusjon av 22. desember 1989. Det nye departementet fikk overført saksområder fra det nedlagte Forbruker- og administrasjonsdepartementet, Sosialdepartementet, Kommunal- og arbeidsdepartementet, Justisdepartementet, Miljøverndepartementet (SFT) og Kulturdepartementet.

Begrunnelsen for å opprette departementet var at man ønsket å styrke innsatsen for barn og familier. Arbeidsfeltene skulle særlig være kjønnslikestilling, produktsikring, forbrukervern og trygging av barns rettigheter.

1. januar 2006 endret Barne- og familiedepartementet navn til Barne- og likestillingsdepartementet, og samtidig ble ansvaret for barnehager ble overført til Kunnskapsdepartementet. 18. oktober 2007 overtok departementet ansvaret for regjeringens arbeid for likestilling generelt og antidiskriminering, 20. oktober 2009 overtok det ansvaret for integreringssaker fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet, og 1. januar 2010 endret departementet navn fra Barne- og likestillingsdepartementet til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.[1]

1. april 2016 ble navnet endret tilbake til Barne- og likestillingsdepartementet.[3]

I mars 2012 gikk de tre øverste lederne av departementet av etter det hadde blitt avdekket brudd på økonomireglementet[4] i forbindelse at den politiske ledelsen hadde gitt penger til organisasjoner som var nært tilknyttet sitt partis ungdomsorganisasjon: Statsråd Audun Lysbakken, statssekretær Kirsti Bergstø og øverste administrative leder, departementsråd Harald Nybøen måtte alle gå.[5] I juni 2012 ble Eli Telhaug ansatt som øverste administrative sjef (departementsråd) for BLD.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

Departementet har fem avdelinger:

  • Barnevernsavdelingen
  • Familie- og oppvekstavdelingen
  • Forbruker-, rettighets- og likestillingsavdelingen
  • Plan- og administrasjonsavdelingen
  • Integreringsavdelingen

Departementet har lokaler i Regjeringskvartalet, R5 i Akersgata 59.

Underliggende etater[rediger | rediger kilde]

Politisk ledelse[rediger | rediger kilde]

Solveig Horne (Fremskrittspartiet) overtok ministerposten i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet 16. oktober 2013. Øvrig politisk ledelse består av statssekretær Kai-Morten Terning og politisk rådgiver Ronny Røste.[6]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]