Lyme Regis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lyme Regis
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktWest Dorset
Admin. grevskapDorset
Seremon. grevskapDorset
StatusBy (town)
PostnummerDT7
Retningsnummer01297
Kart
Lyme Regis
50°43′30″N 2°56′24″V

Lyme Regis er en kystby i Dorset i England. Den ligger 40 km vest for Dorchester og 40 km øst for Exeter. Den er lokalisert i bukten Lyme Bay ved kysten av Den engelske kanal og på grensen av grevskapene DorsetDevon. Den liker å kalle seg for Dorsets perle. Byen er kjent for sine fossiler som er funnet i klipper og strender, som er en del av det som kalles kommersielt for Jurassic Coast (Jurakysten). Kyststripen er et verdensarvsted. Av byens 3 671 innbyggere (2011)[1] er omkring 45 % pensjonister; mange av dem har flyttet dit fra andre steder på grunn av det behagelige klimaet.

Byen ble grunnlagt som en havn på 1200-tallet, og var lenge en av Englands viktigste. 1900-tallet var preget av nedgangstider, og i 1960-årene ble jernbanestasjonen lagt ned. Byen livnærer seg for det meste på turisme. Muren i havnen, kjent som «The Cobb», er omtalt i Jane Austens roman Overtalelse (1818), men også i John Fowles' roman Den franske løytnants kvinne (1969) og i filmen av samme navn. Fowles er for øvrig født i byen.

I 1685 steg James Scott, 1. hertug av Monmouth, i land i Lyme Regis og startet sitt mislykkede opprør.

I 1812 fant Mary Anning, en fattigjente i tolvårsalderen, fossilet av den første kjente ichtyosaurus under en av sine vandringer langs kystklippene ved Lyme Regis. Hun solgte fossiler til besøkende og ble opphav til den engelske tungekrølleren She sells seashells on the seashore. Anning fant også den første kjente plesiosaurus, og flere av hennes funn kan beskues i Natural History Museum i London.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Parish Population Data» Arkivert 2. november 2014 hos Wayback Machine., Dorset County Council.
  2. ^ Bryson, Bill (2005): En kort historie om nesten alt, Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, ISBN 82-05-33391-2, s. ?

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]