Lyme Regis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lyme Regis
Lyme Regis
Lyme Regis fra The Cobb
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: West Dorset
Admin. grevskap: Dorset
Seremon. grevskap: Dorset
Status By (town)
Befolkning 4 406 (2001)

Lyme Regis beach 05.JPG

Lyme Regis er en kystby i Dorset, England. Av byens omkring 3500 innbyggere er omkring 45 % pensjonister; mange av dem har flyttet dit fra andre steder på grunn av det behagelige klimaet.

Byen ligger på Jurassic Coast ved grensen til Devon, og kalles Dorsets perle. Kyststripen er et verdensarvsted, og harsitt navn etter de mange fossiler som er funnet der. Den ble grunnlagt som en havn i det 13. århundre, og var lenge en av Englands viktigste havner. I det 20. århundre kom nedgangstider, og i 1960-årene ble jernbanestasjonen lagt ned. Byen livnærer seg for det meste på turisme.

Lyme Regis er kjent for The Cobb, en spesiell mur i havnanlegget. Den er nevnt i Jane Austens romaner, og vises i filmen Den franske løytnantens kvinne, som er basert på en bok av den lokale forfatteren John Fowles.

I 1685 steg James Scott, 1. hertug av Monmouth, i land i Lyme Regis og startet sitt mislykkede opprør.

I 1812 fant Mary Anning, en fattigjente i tolvårsalderen, fossilet av den første kjente ichtyosaurus under en av sine vandringer langs kystklippene ved Lyme Regis. Hun solgte fossiler til besøkende og ble opphav til den engelske tungekrølleren She sells seashells on the seashore. Anning fant også den første kjente plesiosaurus, og flere av hennes funn kan beskues i Natural History Museum i London.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bill Bryson: En kort historie om nesten alt, forlaget Gyldendal, Oslo 2005, ISBN 82-05-33391-2

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Lyme Regis – bilder, video eller lyd