Sidmouth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sidmouth
Sidmouth stasjon
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktEast Devon
Admin. grevskapDevon
Seremon. grevskapDevon
StatusBy (town)
PostnummerEX10
Retningsnummer01395
Areal4 635,08 hektar[1]
Befolkning12 569 (2011)
Bef.tetthet2,96 innb./hektar
Kart
Sidmouth
50°40′48″N 3°14′20″V

Sidmouth er en by ved kysten av Den engelske kanal i Devon i sørvestlige England. Den er administrasjonsby for distriktet East Devon og ligger omkring 23 km sørøst for Exeter. Byen er et populært feriested og en inngang til Jurassic Coast, som er et verdensarvsted, og turveien langs sørvestkysten går innom Sidmouth. Ved folketellingen i 2011 hadde byen en befolkning på 12 569 innbyggere.[2] En stor andel av befolkningen er eldre og pensjonister ettersom byen har et mildt klima som mange ønsker å flytte til etter endt arbeidskarriere; i 2004 var rundt 40 % av ca 15 000 innbyggere i alderen 65 år eller eldre.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Sidmouth omtales i Domesday Book (1086) som Sedemuda. Som mange tilsvarende bosetninger var den opprinnelig en fiskelandsby. Selv om det har vært flere forsøk på å bygge en havn, har ingen lyktes. Mangelen på vern i bukten har forhindret framveksten av en havn.[4]

Sidmouth forble en landsby helt fram to moten med feriesteder langs kysten vokste fram på slutten av 1700-tallet og videre utover 1800-tallet. Sidmouth ble da utviklet til en fasjonabel badeby for de øvre klasser, og en rekke villaer i georgiansk og regencystil sprang opp. De fleste har blitt omgjort til hoteller, men det opprinnelige utseendet er godt bevart.

I 1819 kom Georg IIIs sønn Edward, hertug av Kent sammen med sin hustru og hans nyfødte datter, den framtidige dronning Victoria, kom til Woolbrook Glen for et opphold på noen uker. I mindre enn en måned døde han av sykdom. Huset ble siden Royal Glen Hotel; en plakett på veggen har nedtegnet besøket.

Sidmouth ble tilknyttet jernbanenettet i 1874 tidligere knyttet til jernbanenettet, men sidelinjen dit ble nedlagt i 1967. Jernbanestasjonen i Sidmouth står fortsatt, men er nå i privat eie.

I 1912 ble Lockyer Observatory and Planetarium innviet. Det begynte etterhvert å forfalle, og holdt på å bli revet. Lokale entusiaster reddet bygningen, og det brukes nå til et utdanningsprosjekt innen naturvitenskap og er regelmessig åpent for publikum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Sidmouth hos Wikivoyage