Sidmouth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sidmouth
Sidmouth
Sidmouth stasjon
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: East Devon
Admin. grevskap: Devon
Seremon. grevskap: Devon
Status By (town)
Befolkning 14 400 (2001)

Sidmouth er en liten by i Devon, England. Den er administrasjonsby for distriktet East Devon, og ligger omkring 24 km sørøst for Exeter. Byen ligger på Jurassic Coast, som er et verdensarvsted, og turveien langs sørvestkysten går innom Sidmouth.

Hovednæringsveien er turisme. I begynnelsen av august hvert år arrangeres det en folkemusikkfestival i byen. Det er også, med tanke på det lave folketallet, et overraskende stort antall butikker og serveringssteder, og et stort varehus. Omkring 60  av befolkningen er pensjonister, ettersom byen har et mildt klima som mange ønsker å flytte til etter endt arbeidskarriere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sidmouth var opprinnelig en liten fiskerlandsby, med en havn som ikke hadde noen kommersiell suksess. I begynnelsen av det 19. århundre ble stedet en fasjonabel badeby for de øvre klasser, og en rekke villaer i georgiansk og regencystil sprang opp. De fleste har blitt omgjort til hoteller, men det opprinnelige utseendet er godt bevart.

I 1912 ble Lockyer Observatory and Planetarium innviet. Det begynte etterhvert å forfalle, og holdt på å bli revet. Lokale entusiaster reddet bygningen, og det brukes nå til et utdanningsprosjekt innen naturvitenskap og er regelmessig åpent for publikum.

Sidmouth var tidligere knyttet til jernbanenettet, men sidelinjen dit ble nedlagt i 1960-årene.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Sidmouth – bilder, video eller lyd