Jack Steinberger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Jack Steinberger
Jack-Steinberger-2008.JPG
Jack Steinberger
FødtHans Jakob Steinberger
25. mai 1921 (97 år)
Bad Kissingen
Barn Ned Steinberger
Utdannet ved University of Chicago, Illinois Institute of Technology, New Trier High School
Beskjeftigelse fysiker, universitetslærer
Nasjonalitet Tyskland, USA
Livssyn Ateisme
Medlem av Accademia Nazionale dei Lincei
Heidelberger Akademie der Wissenschaften
American Academy of Arts and Sciences
Academia Europaea
Utmerkelser Guggenheim-stipendet, Nobelprisen i fysikk (1988), National Medal of Science (1988), Matteucci-medaljen (1990)
FagfeltFysikk
Kjent forOppdagelsen av myonnøytrino

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
1988

Jack Steinberger (født 25. mai 1921 i Bad Kissingen, Bayern) er en tysk-amerikansk fysiker som i 1988 mottok Nobelprisen i fysikk. Han ble tildelt prisen på bakgrunn av metoden med nøytrinostråler og påvisningen av leptonenes dobbeltstruktur gjennom oppdagelsen av myonnøytrino. Prispengene ble delt med Leon M. Lederman og Melvin Schwartz.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Steinberger emigrerte til USA i 1934 og tok sin doktorgrad ved University of Chicago i 1948. Han virket som professor ved Columbia University, New York, fra 1950 – 1971. Fra 1968 arbeidet han ved CERN i Genève.

På starten av 1960-tallet utførte Lederman, Schwartz og Steinberger eksperimenter ved Brookhaven National Laboratory hvor de brukte partikkelaksellerator for å generere en stråle av nøytrinoer, partikler som ikke har noen merkbar masse eller elektrisk ladning. Det var kjent at når nøytrinoer treffer materie, så genereres noen ganger elektroner eller elektronlike partikler som kalles myoner. Det var derimot ikke kjent om dette kom av at det fantes ulike typer nøytrinoer. Lederman , Schwartz og Steinberger viste at dette var tilfelle og kalte den tidligere uidentifiserte typen av nøytrinoer som genererte myoner for myonnøytrino.

Denne oppdagelsen ledet til innsikten i at leptonene, den familien av partikler som elektroner og nøytrinoer tilhører, danner «familier» av partikler. Dette er nå en del av standardmodellen som beskriver oppbyggingen og kategoriseringen av elementærpartiklene.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]