Frederick Reines

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frederick Reines
Frederick Reines.jpg
Frederick Reines
Født16. mars 1918
Paterson, New Jersey
Død26. august 1998 (80 år)
OrangeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fysiker
Utdannet ved New York University, Stevens Institute of Technology, Union Hill High SchoolRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av Det russiske vitenskapsakademi, National Academy of Sciences, American Academy of Arts and Sciences, American Association for the Advancement of Science, American Physical SocietyRediger på Wikidata
Utmerkelser Nobelprisen i fysikk (1995)
ArbeidsstedCase Western Reserve University
OmrådeFysikk
FagfeltFysikk
Doktorgrads-
studenter
Michael K. MoeRediger på Wikidata
Kjent forNøytrinoer

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
1995

Frederick Reines (født 16. mars 1918 i Paterson, Passaic County, New Jersey, død 26. august 1998 i California) var en amerikansk fysiker. Reines mottok Nobelprisen i fysikk i 1995 for påvisningen av nøytrinoer. Han delte prisen med landsmannen Martin Lewis Perl.

Reines tok en Master of Science i fysikk i 1941 og tok senere en doktorgrad i fysikk ved New York University i 1944. Han begynte å jobbe ved Los Alamos Scientific Laboratory under ledelse av Richard Feynman og deltok i Manhattanprosjektet for å produsere den første atombomben.

Hypotesen om nøytrinoens eksistens er fra 1930-tallet. Nøytrino «oppstod» som en hypotetisk partikkel i et brev fra 1930 av Wolfgang Pauli (Nobelprisen i 1945). På den tiden var det kjent at mange atomkjerner endte sine liv ved å sende ut en elektron. Denne prosessen, som kalles betahenfall, ga forskerne mye hodebry, blant annet ved at fysikkens hellige lover – energiprinsippet – ikke syntes å gjelde. For å gjenopprette orden i fysikkens lovbok kom Pauli med det han kalte en «desperat løsning» – kjernen sendte ikke ut elektronet alene. Den ble fulgt av en annen småpartikkel, som ikke hadde elektrisk ladning og reagerte svært lite med sine omgivelser. Den lille partikkelen, som etter hvert fikk navnet nøytrino, tok en del av energien med seg og forsvant sporløst i det tomme intet. Energibalansen ble som forventet, bare man tok hensyn til den andelen som nøytrinoet hadde tatt med seg.

Det drøyde enda helt til 1956 før Reines og hans kollega Clyde L. Cowan lykkes med å påvise nøytrinoets eksistens.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]