Heinrich Rohrer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Heinrich Rohrer
Rohrer.jpg
Heinrich Rohrer
Født6. juni 1933
Buchs i Sankt Gallen
Død16. mai 2013 (79 år)
Wollerau i Schwyz
Utdannet ved Eidgenössische Technische Hochschule Zürich
Beskjeftigelse fysiker
NasjonalitetSveits
Medlem avNational Academy of Sciences
Det russiske vitenskapsakademi
Utmerkelser Nobelprisen i fysikk, Elliott Cresson-medaljen, IBM Fellow, King Faisal International Prize in Science, Oppfinnernes æresgalleri
FagfeltFysikk
Kjent forScanning tunneling mikroskop (STM)

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
1986

Heinrich Rohrer (født 6. juni 1933 i Buchs i Sankt Gallen, død 16. mai 2013 i Wollerau i Schwyz[1]) var en sveitsisk fysiker. Rohrer mottok Nobelprisen i fysikk i 1986 sammen med Gerd Binnig for deres konstruksjon av Scanning tunneling mikroskop (STM). Den andre halvdelen av prisen ble tildelt Ernst Ruska for hans grunnleggende elektronoptiske arbeid, og for konstruksjon av det første elektronmikroskopet.

Rohrer begynte på ETH Zürich i 1951, hvor han studerte sammen med Wolfgang Pauli. Doktoravhandling handlet om måling av lengdeendringer i superledere ved magnetfeltinduserte superledende overganger, et prosjekt startet av Jörgen Lykke Olsen. I løpet av forskningen fant han ut at han måtte gjøre det meste av forskningen om natten, etter at byen hadde stilnet, fordi målingene var så følsomme for vibrasjoner.

Studiene ble avbrutt av militærtjeneste i det sveitsiske fjellinfanteriet. I 1961 giftet han seg med Rose-Marie Egger. Bryllupsreisen til USA inkluderte en begrenset forskning på termisk ledningsevne av type II-superledere og metaller sammen med Bernie Serin ved Rutgers University i New Jersey.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]