Horst Ludwig Störmer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Horst Ludwig Störmer
Horst Störmer.jpg
Horst Ludwig Störmer
Født6. april 1949 (69 år)
Frankfurt am Main, Tyskland
Utdannet ved Universität Stuttgart, Johann Wolfgang Goethe-Universität
Beskjeftigelse fysiker, universitetslærer
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av National Academy of Sciences
American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Nobelprisen i fysikk, Benjamin Franklin-medaljen, Oliver E. Buckley Condensed Matter Prize, Klung Wilhelmy Weberbank Award, Fellow of the American Physical Society
FagfeltFysikk
Kjent forFraksjonell kvante Hall-effekt

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
1998

Horst Ludwig Störmer (født 6. april 1949 i Frankfurt am Main) er en tysk fysiker.

Störmer ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 1998, sammen med Robert B. Laughlin og Daniel C. Tsui, for deres oppdagelser av en ny form for kvantevæske med fraksjonelt ladde eksitasjoner.

Störmer fikk doktorgrad i fysikk i 1977, ved Universität Stuttgart i Tyskland. Han var direktør for Physical Research Laboratory, Bell Laboratories i perioden 1992–97. Han er professor ved Columbia University, New York, og direktør for fysikk ved Lucent Technologies' Bell Labs siden 1998.

Han ble belønnet med Nobelprisen for å ha oppdaget at elektroner opptrer sammen i sterke magnetiske felt, og kan danne nye typer «partikler» med ladninger som er en brøkdel av elektronets ladning. Störmer og Tsui gjorde oppdagelsen i 1982 under et eksperiment der de utnyttet ekstremt sterke magnetfelt og lave temperaturer. Innen ett år etter oppdagelsen lyktes det Laughlin å forklare resultatet de fikk. Gjennom teoretisk analyse viste han at elektronene i et sterkt magnetfelt kan kondensere og danne en slags kvantevæske, besleket med de kvantevæsker som oppstår ved superleding og i flytende helium.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]