Carlo Rubbia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carlo Rubbia
Carlo Rubbia.jpg
Carlo Rubbia, 2005
Født31. mars 1934 (84 år)
Gorizia, Friuli-Venezia Giulia, Italia
Utdannet ved Columbia University
Beskjeftigelse Fysiker
Parti Partiløs
Nasjonalitet Italia
Medlem av Accademia Nazionale dei Lincei
Det pavelige vitenskapsakademi
Det russiske vitenskapsakademi
European Academy of Sciences
Royal Society
National Academy of Sciences
Accademia Nazionale delle Scienze detta dei XL
American Academy of Arts and Sciences
Polska Akademia Nauk
Kroatisk akademi for vitenskap og kunst
Det ungarske vitenskapsakademiet
Academia Europaea
Utmerkelser
6 oppføringer
Storkors av Republikken Italias fortjenstorden (1984), Nobelprisen i fysikk (1984), offiser av Æreslegionen (1989), Silver Dirac Medal for the Advancement of Theoretical Physics (1989), Bakerian Lecture (1985), Republikken Italias fortjenstorden
OmrådeFysikk
Fagfeltfysikk
Kjent forOppdagelsen av W- og Z-bosoner
UtmerkelserNobelprisen i fysikk (1984)

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
1984

Carlo Rubbia (født 31. mars 1934) er en italiensk fysiker. Han fikk Nobelprisen i fysikk i 1984 sammen med Simon van der Meer «for deres avgjørende bidrag til det store prosjektet, som førte til oppdagelsen av feltpartiklene W og Z, formidlere av svak vekselvirkning».

Rubbia studerte ved Scuola Normale i Pisa og ble uteksaminert ved å utføre eksperimenter på kosmisk stråling ved Universitetet i Pisa i 1959. Han flyttet deretter til USA hvor han tilbrakte rundt ett og et halvt år ved Columbia University og utførte eksperimenter på henfall og den kjernefysiske fangsten av myoner. Dette var den første av en lang rekke eksperimenter som Rubbia har utført innen feltet svak vekselvirkning og som kulminerte i det nobelprisvinnende arbeidet ved CERN.

Fra 1989 til 1992 var Carlo Rubbia generaldirektør ved CERN. Han er også hjernen bak den såkalte Rubbiareaktoren, en energiforsterkerreaktor som benytter grunnstoffet thorium som drivstoff. Denne reaktortypen har vært mye diskutert i norsk media siden 2005, men spesielt etter sommeren 2006, på grunn av Norges store forekomster av thorium.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]