Hopp til innhold

Metamorfoser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Det gyldne esel av Apuleius, som opprinnelig også har tittelen Metamorphoses
Omslaget til George Sandys' utgave fra 1632 av Ovid's Metamorphosis Englished

Metamorfoser (gresk Metamorphoses = Forvandlinger) er et poetisk verk i femten deler av den romerske skribenten Ovid og er hans hovedverk, sannsynligvis forfattet umiddelbart før dikterens eksil i 8 e.Kr.

Det er et epos skrevet på heksameter som samler om lag 250 små og store fortellinger i femten bøker. Ovid gjenforteller verdenshistorien med spesielt blikk på mytologien og de overnaturlige forvandlinger som den greske og romerske mytologien fortalte om. Et trekk som går igjen er beskrivelsen av de forvandlinger som mytiske skikkelser gjennomgikk, derav navnet. Verket både støtter seg til og polemiserer mot den hellenistiske dikteren Kallimakhos som skrev mytologiske smådikt som ble samlet under tittelen Aitia (gresk: Årsaker).

Metamorfoser er noen år yngre enn Vergils Æneiden, men ånden er de to verkene vidt forskjellige. Selv om Ovid ikke direkte kritiserer keiser Augustus har verkets undertekst en brodd mot keiseren.

Fortellingen om Filemon og Baukis, som ikke er kjent fra andre tekster, forteller om et eldre ektepar som får guder på besøk.

Oversettelser

[rediger | rediger kilde]

Den danske professor Otto Steen Due har oversatt Metamorfoser til dansk i 1989 (Ovids Forvandlinger på danske vers, Århus: Centrum), revidert i 2005 (Ovids Metamorfoser på dansk, København: Gyldendal).

Utdrag fra første bok, om kosmogoni, er oversatt til norsk i antologien Romersk religion, 2010.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Wikisource har originaltekst relatert til denne artikkelen: