Augur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En augur

Augur var en prest og embetsmann i den antikke verden, særlig i etruskernes områder og i Romerriket.[1]

Augurkollegiet var en av de to viktigste av de religiøse kollegiene i Romerriket, (hvorav den andre var Pontifikalkollegiet). De to gjenværende kollegiene som kom etter dem i rang var quindecimviri sacris faciundis og epulones. Augurenes hovedoppgave var å fortolke fuglenes flukt — det vil si om de fløy i grupper eller alene, i hvilken retning de fløy og hvilke lyder de lagde. Dette ble kalt å ta auspicier. Augurens funksjon var å se på fuglenes flukt for ut fra dette å kunne ta vanskelige avgjørelser. Disse valgene vedrørte forhold som krig, handel og religion. De var en sentral del av det romerske samfunn offentlig, så vel som privat.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Romersk religion. Utvalg og innledende essay ved Sissel Undheim ; oversatt av Vigdis Andersen m.fl. Bokklubben, 2010. LVI, (Verdens hellige skrifter; ISBN 978-82-525-7254-4; s.254: «prest hvis hovedfunksjon er å tyde varsler fra gudene, hovedsakelig gjennom fuglenes atferd («fugletydere»).»

Se også[rediger | rediger kilde]

Vedlikehold av spillerstall
Sjekk alle transkluderinger
SPQRomani.svgDenne romerskrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.