Emilio de' Cavalieri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Emilio de' Cavalieri
G. M. Milizio, Cappella de' Cavalieri a Santa Maria in Aracoeli1.jpg
Født1550
Roma
Død11. mars 1602
Roma
Beskjeftigelse Komponist, diplomat, danser, koreograf

Emilio de’ Cavalieri (født ca. 1550 i Roma, død 11. mars 1602 samme sted) var en italiensk komponist, organist, diplomat, koreograf og danser fra overgangen mellom senrenessansen og tidligbarokken.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Cavalieri ble født inn i en aristokratisk og musikalsk familie fra Roma. Sannsynligvis fikk han her sin første musikalske undervisning. Fra 1578 til 1584 virket han som organist og musikkdirektør i Roma. I 1588 flyttet han til Firenze, der Ferdinando de' Medici ansatte ham som inspektør over sine kunstnere, musikere og håndverkere. Cavalieri bidro til utviklingen av Intermedio og samarbeidet i den forbindelse med Giovanni de' Bardi. Sannsynligvis ble Cavalieri påvirket av Bardis ideer. I 1590-årene komponerte Cavalieri, som fremdeles bodde i Firenze, enkelte pastoraler (i denne sammenhengen en forløper til operaen). I tillegg til sine musikalske embeter fungerte han som diplomat.

Sammen med andre komponister fra Roma, Venezia og Firenze, markerte Cavalieri begynnelsen på tidligbarokken med verk i den nye monodiske stilen, dvs en enkelt sangstemme med sparsomt generalbassakkompagnement. Hans Rappresentazione di Anima, et di Corpo, uroppført 1600, regnes som det første oratorium.

Verk[rediger | rediger kilde]

  • Rappresentazione di Anima, e di Corpo, oratorium, uroppført 1600

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]