Gullfjellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gullfjellet
Gulfjellet 1.JPG
Gullfjellet
Høyde987,4 moh.[1]
Primærfaktor719,4 meter[1] [a]
Sekundærfaktor14,5 km[b]
LandNorge
FylkeVestland
Kommune(r)Bergen, Samnanger

Gullfjellet (Gullfjelltoppen) er med sine 987 moh. det høyeste fjellet i Bergen kommune. Grensen mellom Bergen og Samnanger kommuner går rett gjennom Gullfjelltoppen.[2]

Gullfjellet er høyt nok til å fungere som nedbørsintensivator. Vassdragene fra Gullfjell og vannene der fungerer som hoveddrikkevannskilde for store deler av Bergensregionen.

Fjellet er populært som turterreng for mange bergensere, noe som har ført til flere redningsaksjoner i årenes løp. Der er flere turstier som er merket med varder som kan være vanskelige å finne i dårlig sikt. Der er flere skrenter og stup, foruten at bekkeløpene kan svulme opp på kort varsel.

Fra øst: start fra hovedveien ved Gullbotten mellom Trengereid og Tysse, passer lysløypen, følg stien langs elva opp til Gullbotn og følg deretter varderekken til toppen.

Fra vest ved Osavatnet:

  • følg varderekken via Redningshytten først i sørlig retning og deretter i nordlig retning til toppen.
  • forbi sørsiden av Svartavatnet langs sti på sørsiden av Småhaugane og østover forbi Marskiltjørna over Ronamanen og til toppen.
  • forbi nordsiden av Svartavatnet via Kjenndalen i nordøstlig retning og deretter sørlig retning til toppen.

Fjell i Arna[rediger | rediger kilde]

Levekårsone[rediger | rediger kilde]

Bergen kommune er inndelt i 51 levekårsoner.[3] En av disse har navnet Gullfjellet, og består av grunnkretsene Hjortland, Haugland, Mjeldheim, Skuggestranda, Trengereid, Borgo, Unneland, Dyngeland, Totland, Samdal og Kaland. Disse er små bygdesamfunn preget av spredt bebyggelse i landlige omgivelser med jordbruk og fjellvidder. Levekårsonen Gullfjellet har til sammen 3 927 innbyggere 1. januar 2015, og et samlet landareal på 162,03 km² (36,4 % av kommunens areal).

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ Gullfjellets referansesadel ligger i Trengereiddalen, nær Manndalen, mellom kote 265 og 270.
  2. ^ Avstand til samme høyde på Jarlandsfjellet sørøst i Samnanger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]