Fløyen (Bergen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fløyen i Bergen
Fløyen sett fra Strandkaien
Høyde 320 moh.[1]
FylkeVestland
Kommune(r)Bergen
Posisjonskart
Fløyen ligger i Vestland
Fløyen (Bergen)
Fløyen i Bergen
Fløyen (Vestland)
Kart
For andre betydninger, se: Fløyfjellet

Fløyen er et område og utsiktspunkt 320 meter over havetFløyfjellet i byfjellene i Bergen, og er blant Bergens mest populære turistattraksjoner. Utsikten over Bergenshalvøyen gjør Fløyen til et populært mål både blant turister og byens lokalbefolkning.

Utsikten over Bergen fra utsiktsplatået Fløytrappene ved Fløyen stasjon.

Navnebruken[rediger | rediger kilde]

Skomakerstuen med overbygde uteplasser.

Fløyen er navnet på utsiktspunktet ved Fløien stasjon og de nærliggende områdene.

Fløien som navnevariant har hatt større historisk tilknytning til gamle Fløien ved Fløipilen, en vindfløy som ble reist for å gi signal om vindretningen når skip skulle legge ut fra Vågen. Her lå også serveringsstedet Fløistuen[2] fra 18911965, tegnet av arkitekt Peter Andreas Blix.

Fløyfjellet er navnet på selve fjellet og fjelltoppen ved Fløyvarden like i nordøst som har en høyde på 400 moh.

Fløyfjellet er dessuten navnet på turveien som går i sløyfe fra Fløien stasjon til Fløydalen rundt gamle Fløien der Fløipilen står.

Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Vindfløyen (vindpilen) på gamle Fløien

Der finnes mange turmuligheter på Fløyen, gjerne inn til Skomakerdiket med varmestuen Skomakerstuen, Revurtjern, Aasebu eller Brushytten. Fløyfjellet har gode og skiltede turveier og turstier til blant annet Blåmanen, Rundemanen og Sandviksfjellet eller man kan gå til Vareggen eller over Vidden til Ulriken.

Midtfjellet ved foten av Blåmanen ligger kiosken Brushytten.

Hovednettverket av turveier heter Byfjellene og starter fra Munkebotsvatnet i nord, går over Sandviksfjellet og Fløyfjellet, via Fløyen opp til Midtfjellet og videre opp mot Blåmanen.

Tippetue og Fløysvingene er turveier på vestsiden av Fløyfjellet, opp og ned fra Fjellveien til Fløipilen og Fløyen. Tippetue er den nordligste og Fløysvingene ligger mer i midten av de ulike turveiene til og fra Bergen sentrum. Kamveien, eller nå Byfjellene, heter veien opp fra Skansemyren, denne går først i sørøstlig retning før den svinger tilbake mot Fløyen (denne er kjørbar for vareleveranser og utrykninger). Lenger sørfra kommer Knattenveien opp og følger åskammen, derav Søre Kamvei.

Lekeområder for barn[rediger | rediger kilde]

Det er et større lekeområde/klatrepark for barn like ved Fløien stasjon. Et par hundre meter lenger opp finnes det en enda større natur-klatrepark og en trollskog. Ved Skomakerdiket er det til tider kanoutleie og aktiviteter.

Fløibanen[rediger | rediger kilde]

Fløibanen er en 850 meter lang elektrisk kabelbane som trekker to vogner mellom Fløien og stasjonen på Vetrlidsallmenningen i Bergen sentrum. Den har tre holdeplasser i hhv. Proms gate, Fjellveien og på Skansemyren, og ble åpnet for trafikk i 1918.

Fløien stasjon ligger 320 moh. og det er det øverste stoppet for banen. Her er et stort utsiktsplatå som ofte blir kalt Fløytrappene. Det er en bred trapp som går fra stasjonen til Fløien Folkerestaurant i forskjellige nivåer.

Fløyen sett fra Gyldenpris. Varden på Fløyfjellet kan skimtes bakerst ytterst til venstre og Fløien stasjon litt inn fra venstre. Telemasten på Rundemanen sees rett over Fløirestauranten. Blåmanen bakerst og Søre Midtfjellet til høyre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata