Løvstakken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Løvstakken
Løvstakken
Løvstakken og Solheim
Høyde: 477 moh.[1]
Fylke: Hordaland
Kommune(r): Bergen
Løvstakken fotografert fra Rundemanen.

Løvstakken (477 moh.) er et av de syv fjell rundt Bergen. Fjellet ligger mellom Fyllingsdalen og Bergensdalen. Fjellet gav også navn til en tidligere bydel i Bergen (nå del av bydelene Årstad og Fyllingsdalen). Løvstakken og tilliggende skoger er populært turterreng blant lokalbefolkningen. Kjente landemerker på Løvstakken er blant annet "Jesus Lever-steinen" og Skillingsbollen.

Det er merkede turstier opp mot Løvstakken fra blant annet Løvstakkveien, Solheimslien, Øvre Riplegården, Frydenbølien, Øvre Fredlundsvei, Langegården, Krohnegården, Rosenlundveien, Nils Langhelles vei, C.J. Hambros vei, Bråtet og Øvre Kråkenes.

Løvstakken henger sammen med de lavere fjelltoppene Gullsteinen (351 moh) mot sør, Ravnefjellet mot nordvest og Strandafjellet (294 moh) mot nord.

Løvstien[rediger | rediger kilde]

I 2015 åpnet andre etappe av Løvstien.[2] Dette er en turvei som strekker seg langs østsiden av Løvstakken fra Øvre Riplegården på Melkeplassen til Grønnlien og Søre Skogveien. Første byggetrinn var fra Langeskogen til Grønnestølen, og ble ferdigstilt i 2009.[3] Det siste stykket som forbinder Løvstien mellom Grønnestølen og Grønnlien er ca. 1 kilometer hvor det har vært tvist mellom grunneier og kommunen, noe som har forsinket byggeprosessen.[4]

Løvstakksiden[rediger | rediger kilde]

Løvstakksiden er en betegnelse på et strøk som ligger rundt Ny-Krohnborg skole i boligområdet Solheim i Årstad bydel. Dette er et tradisjonelt arbeiderstrøk hvor kjernen er gatene Løvstakkveien og Løvstakklien. Hvilke andre gater som tilhører Løvstakksiden vil nok alltid være et diskusjonstema, men noen av de tilstøtende gatene er Solheimslien, Gyldenprisveien, Lien, Skoglien, Nordre Skogveien, Søndre Skogveien, Rogagaten, Hordagaten, Blekenberg, Grønnlien, Strandlien og Bøhmergaten. Dette området ble rikt skildret i boken Guttene i Markegaten av Stig Holmås. Buekorpset i strøket er Løvstakkens Jægerkorps og idrettslaget er Ny-Krohnborg Idrettslag.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]