Fløien stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fløien stasjon
08-08-01 Fløyen stasjon.jpg
Stasjonsbygget med Fløien kiosk. Merk at skiltet staver Fløien. Foto: C. Hill, 2008
LandNorge Norge
ByOslo
Map
Fløien stasjon
60°23′40″N 5°20′36″Ø

Fløien stasjonFløyen i Bergen er endestasjonen på Fløibanen, på sørsiden av Fløyfjellet, beliggende 320 moh. Området rundt stasjonen er et utsiktspunkt over Bergen, fjellene rundt og fjorden. Uformelt brukes betegnelsene Fløien, Fløyen og Fløyfjellet om hverandre.

Navnet Fløien kan komme av fløystangen, en vindfløy som ble reist på gamle Fløien for å gi signal om vindretningen når skip skulle legge ut fra Vågen i Bergen.

Fløibanen[rediger | rediger kilde]

Fløibanen
Fotografi av Bergen by tatt fra Fløyfjellet kveldstid 2010.
Øvre fløibanestasjon, sett fra Strandkaien

Utdypende artikkel: Fløibanen

Fløyen er endestasjon for den 850 meter lange elektriske kabelbanen. De to vognene som trekkes mellom stasjonen på Vetrlidsallmenningen i Bergen sentrum og Fløyen, har ytterligere tre mellomstasjoner i Proms gate, Fjellveien og Skansemyren og ble åpnet i 1918.

I stasjonsbygningen på Fløyen ligger Fløien kiosk som selger souvenirer og postkort, i tillegg til småsnacks. Utkikksplatået ligger til høyre ved utgangen fra stasjonen. Like overfor stasjonen ligger Fløien Folkerestaurant. I området er det lekeplass/klatreplass, og en natursti ligger i skogen like ved med trollskog med en rekke figurer og en større natur-klatrepark.

Tegnforklaring
BSicon KBHFa.svg Fløyen 320 moh.
BSicon STR.svg
BSicon BST.svg Stopp uten av-/påstigning (for motgående stopp ved Promsgate)
BSicon HST.svg Skansemyren 181 moh.
BSicon TUNNEL1.svg
BSicon SPLa.svg
BSicon SPLe.svg
BSicon HST.svg Fjellveien 114 moh.
BSicon HST.svg Promsgate 59 moh.
BSicon tSTRa.svg
BSicon tKBHFe.svg Sentrum (Vetrlidsallmenningen) 18 moh.

Fløyfjellet[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Fløyfjellet (Bergen)

I tillegg til Fløibanen kan Fløyen og Fløyfjellet også nås via flere veier. Fra Fjellveien kan man gå via Tippetue eller Fløysvingene, i tillegg kan man også komme til Fløyen via Byfjellene (Kamveien) fra Skansemyren eller via Knattenveien (Søre Kamvei) ved Starefossen.

På Fløyfjellet er det gode og skiltede turveier og turstier til blant annet Skomakerdiket og Skomakerstuen som er en varmestue med kafe og toaletter, BrushyttenMidtfjellet, Blåmanen, Rundemanen eller til Sandviksfjellet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]