Sandviksfjellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sandviksfjellet
Sandviksfjellet.JPG
Sandviksfjellet sett fra Sandviken. Stoltzekleiven går opp gjennom skogen til høyre over huset, før den svinger mot venstre opp til Sandvikspilen på toppen midt i bildet.
Høyde417 moh.[1]
FylkeVestland
Kommune(r)Bergen
Utsikt fra Sandvikspilen mot Bergen, med Løvstakken, Damsgårdsfjellet og Lyderhorn i bakgrunnen.
Del av anker og minneplate på Sandviksfjellet ved Ankerhytten nedenfor Kvitebjørnen. Dette er landingstedet for en ankerklo fra ankeret tilhørende Voorbode. Dette befinner seg 3 km og ca. 400 moh bort fra eksplosjonsstedet.

Sandviksfjellet[2] (417 moh.) er et av de syv fjell rundt Bergen og ligger i Sandviken nordøst for sentrum. Stien opp til toppen kalles Stoltzekleiven etter Gerhard Stoltz, som eide Frydenlund og lot plante til fjellsiden i 1873.

Alternative turtraséer[rediger | rediger kilde]

Stoltzekleiven er den mest kjente stien/trappen opp, men Sandviksfjellet kan nås på flere måter. Fra Fløyen går det fine og lette turveier i retning Sandviksfjellet. Fra Munkebotn ved Sandviken sykehus går det turvei oppover, eller man kan like oppi der svinge av mot Sandviksbatteriet og ta av på en tursti langs eggen med mektig utsikt over byen hele veien. Det går også tursti opp Skredderdalen fra Mulen hvor man på toppen må ta av til venstre og ellers følge skilting. Kommer man ovenfra går det turstier ned mot Sandviksfjellet både fra Rundemanen og Kvitebjørnen.

Stoltzekleiven Opp[rediger | rediger kilde]

Hvert år i september arrangerer idrettslaget Varegg motbakkeløpet «Stoltzekleiven Opp». Løpet går fra Fjellveien, 200 meter sør for Bergen sekundærstasjon, og opp til skaret under Sandviksfløyen.

7-fjellsturen[rediger | rediger kilde]

Bergen Turlags årlige "7-fjellsturen" er dette det siste fjellet man går over.

Krigsminne[rediger | rediger kilde]

Se under Ankerhytten

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sandviksfjellet på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ Faktaark. Kartverket https://stadnamn.kartverket.no/fakta/935829. Besøkt 13. mai 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Sandviken panorama.jpg
Panorama over Sandviken (Bergen Nord). Rundemanen er til venstre i bildet med Sandviksfjellet nedenfor, Blåmanen omtrent midt i bildet, Storfjellet på Vidden er lengst i bakgrunnen med Ulriken ytterst til høyre, Fløyfjellet med Fløyen stasjon sees i forgrunnen mellom disse. Bergen sentrum og Nordnesparken er til høyre nederst.