Lyderhorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lyderhorn
Lyderhorn 2006-04-17.jpg
Lyderhorn sett fra vest, fra Sotra
Høyde396 moh.[1]
FylkeVestland
Kommune(r)Bergen

Lyderhorn (396 moh.) er et av de syv fjell rundt Bergen. Det ligger ved Liavatnet ca. 5 kilometer sørvest for sentrum og er godt synlig fra skipsleden både nordover og sydover, og har vært et kjent seilingsmerke. Gammelnorsk form av navnet var Logðarhorn / Lofðarhorn / Lœfðarhorn.

Nord for Lyderhorn ligger Ørnafjellet (329 moh.) og to vann som heter Skåleviksvatnet og Søre Skåleviksvatnet. Kvarven fort fra 1899 lengst mot nord ble et strategisk punkt under andre verdenskrig hvor det ligger igjen en del bunkere og kanonstillinger. På Lyderhorn, Ørnafjellet og Kvarven er det mange turstier fra ulike retninger.

Lyderhorn skal etter folketroen ha vært samlingsplass for hekser på Valborgsnatten, Sankthansnatten og i julehelgen. Anne Pedersdotter skulle ha deltatt på heksestevnene på Lyderhorn tre julenetter på rad.

Bergen Turlags årlige syvfjellstur starter fra Gravdal ved Lyderhorn og går videre over Damsgårdsfjellet, Løvstakken, Ulriken, Fløyen, Rundemanen og Sandviksfjellet.

Lyderhorntunnelene er en parsell av Sotraveien fra Liavatnet i øst til krysset ved Kjøkkelvikveien mot vest.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lyderhorn på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Lyderhorn, "hornet" eller veten sett fra nord
Utsikt mot vest fra Lyderhorn. Til venstre ligger stripen på Flesland flyplass, og øverst i bildet ser vi Sotra. Til høyre ligger Askøy og Askøybrua
Strøk og boligområder i Bergen kommune