Blåmanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blåmanen
Blåmanen med Brushytten på Midtfjellet nedenfor.
Høyde 554 moh.[1]
Primærfaktor 34 m[2]
FylkeVestland
Kommune(r)Bergen
Posisjonskart
Blåmanen ligger i Vestland
Blåmanen
Blåmanen
Blåmanen (Vestland)
Kart
Blåmanen
60°24′05″N 5°21′48″Ø
UTM-koord.32V 299992 6701596

Blåmanen er et fjell i Bergen kommune i Vestland. Det har en høyde på 554 meter over havet. Blåmanen er et av Byfjellene, men blir vanligvis ikke regnet blant de syv fjell. Det ligger på det samme fjellplatået som Rundemanen, Midtfjellet, Fløyen, Sandviksfjellet, Kvitebjørnen, Ulskebjørnen, Storsåta, Vardegga, Borga, Storfjellet, Ulriken, Landåsfjellet og Nattlandsfjellet.

Blåmanen nås lettest via veien sørover fra Brushytten langs Blåmansvatnet (405 moh.) ved foten av fjellet. Men det er også mulig å nå den fra stier i ulike retninger.

Navneopprinnelsen[3] har vært omdiskutert, og det trekkes mellom språkforskere som mener etterstavelsen manen kommer fra begrepet manen på en hest, mens mange bergensere etter tradisjonen oppfatter toppen som oppkalt etter en mann og at mannen har blitt til manen ved nedskriving av bergensk dialekt. Går man til mellomnederlandsk har man imidlertid 'blaer' som betyr blank panne/isse og 'mond' som betyr fjell. Sett fra Gyldenpris er det lett å se Blåmanen stikke sin blanke isse opp bak Fløyfjellet og Rundemanen.

Blåmanens blanke isse sett fra Løvstien ovenfor Gyldenpris. Varden på Fløyfjellet kan skimtes til venstre og Fløyen litt inn fra venstre. Telemasten på Rundemanen sees rett over Fløirestauranten. Søre Midtfjellet til høyre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Blåmanen på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ «Blåmanen Øst - 554moh». peakbook.org. 9. mars 2016. Besøkt 6. februar 2017. 
  3. ^ «Blåmanen». Faktaark. Kartverket. Besøkt 6. februar 2017.