Fløyfjellet (Bergen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fløyfjellet i Bergen
Fløyvarden på Fløyfjellet med Ulriken i bakrunnen - 2020.12.06.jpg
Fløyvarden på Fløyfjellet med Ulriken i bakgrunnen
Andre navnFløyen
Høyde400 moh.[1]
FylkeVestland
Kommune(r)Bergen
Posisjonskart
Fløyfjellet ligger i Vestland
Fløyfjellet (Bergen)
Fløyfjellet i Bergen
Fløyfjellet (Vestland)
For andre betydninger, se: Fløyfjellet og Fløyfjellet (vei)

Fløyfjellet i Bergen er et av Byfjellene og de syv fjell.

Fløyen, alternativt også brukt Fløien, er navnet på utsiktspunktet ved Fløien stasjon på fremste del av Fløyfjellet og de nærliggende områdene. Utsikten over Bergenshalvøyen gjør hele Fløyfjellet til et populært mål både blant turister og byens lokalbefolkning.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Fløyfjellet er først og fremst navnet på fjellet og fjelltoppen ved Fløyvarden som har en høyde på 400 meter over havet og som ligger ca. 2-300 meter i luftlinje bak Fløien stasjon på 320 moh., men er også navnet på hele området.

Fløyfjellet er dessuten navnet på turveien som går i sløyfe i Fløydalen fra Fløien stasjon rundt gamle Fløien der Fløipilen står.

Turmuligheter[rediger | rediger kilde]

Fløyfjellet har gode og skiltede turveier og turstier videre til blant annet Blåmanen, Rundemanen og Sandviksfjellet, eller man kan gå videre til Vareggen eller over Vidden til Ulriken. Også nærområdet ved Skomakerdiket og Skomakerstuen er populært med kanopadling og aktiviteter.

Hovednettverket av turveier heter Byfjellene og starter fra Munkebotsvatnet i nord, går over Sandviksfjellet og Fløyfjellet, via Fløyen opp til Midtfjellet og videre opp mot Blåmanen.

Tippetue og Fløysvingene er turveier på vestsiden av Fløyfjellet, opp og ned fra sentrum via Fjellveien til Fløipilen og Fløyen. Tippetue er den nordligste og Fløysvingene mer i midten av de ulike turveiene til og fra Bergen sentrum. Kamveien, eller nå Byfjellene, heter veien opp fra Skansemyren, denne går først i sørøstlig retning før den svinger tilbake mot Fløyen (denne er kjørbar for vareleveranser og utrykninger). Lenger sørfra kommer Knattenveien opp og følger åskammen, derav Søre Kamvei.

Fløibanen[rediger | rediger kilde]

Fløibanen er en 850 meter lang elektrisk kabelbane som trekker to vogner mellom Fløien og stasjonen på Vetrlidsallmenningen i Bergen sentrum. Den har tre holdeplasser i hhv. Proms gate, Fjellveien og på Skansemyren, og ble åpnet for trafikk i 1918.

Fløien stasjon ligger 320 moh. og det er det øverste stoppet for banen. Her er et stort utsiktsplatå.

Panorama[rediger | rediger kilde]

Blåmanen sett fra Gyldenpris 2021.01.02.jpg
Fløyfjellet til venstre i bildet sett fra Gyldenpris. Varden på Fløyfjellet kan skimtes bakerst helt ytterst til venstre og Fløien stasjonFløyen litt inn fra venstre. Telemasten på Rundemanen sees rett over Fløirestauranten. Blåmanen bakerst og Søre Midtfjellet til høyre.
Fløyfjellet ved Fløyvarden - utsikt mot Bergen, Løvstakken, Damsgårdsfjellet og Lyderhorn - 2020.12.06.jpg
Fløyfjellet ved Fløyvarden - utsikt mot Bergen, Løvstakken, Damsgårdsfjellet og Lyderhorn. Fløien stasjon ligger like nedenfor skogen på bildet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fløyfjellet på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]