Dahab

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dahab
دهب (Egyptisk arabisk)
Dahab, bilde fra 2003
LandEgypts flagg Egypt
RegionJanub Sina'
TidssoneUTC+2
Postnummer46617
Befolkning2 942 (2017)
Høyde o.h.21 meter
Posisjonskart
Dahab ligger i Egypt
Dahab
Dahab
Dahab (Egypt)
Kart
Dahab
28°29′35″N 34°30′17″Ø

Dahab (egyptisk arabisk: دهب, Dahab, «Gull») er en egyptisk by på sørøstkysten av Sinaihalvøya som de siste årene er utviklet til et turiststed. Den ligger omtrent 80 km fra Sharm el-Sheikh, hvor den nærmeste flyplassen også ligger. Byen var tidligere en liten beduinlandsby som drev fiske, men har på 2000-tallet blitt et kommersielt turiststed med en rekke hoteller av høy standard og yndet mål for å drive med fritidsdykking.

De som besøkte Dahab i tidligere år var hovedsakelig ryggsekkturister opptatt av å dykke snorkle i Rødehavet. Etableringen av internasjonale hotellkjeder og andre fasiliteter har siden tiltrukket seg turister og feriegjester med penger. Masbat (innenfor Dahab) er populær destinasjon for dykkere, og det er rundt femti dykkersentre innenfor byen. Dahab kan bli delt inn i tre større områder. Masbat, som inkluderer beduinlandsbyen Asalah, er i nord. Sør for Masbat er Mashraba som er dominert av turister og hoteller. I sørvest er Medina med sin lagune og grunn vann som er attraktiv for brettseiling.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Dahab er lokalisert på en smale stripe av kysten ved Rødehavet. Umiddelbart i vest stiger høylandet på Sinai, øst for Dahab strekker Akababukten seg. Det store feriestedet Sharm el-Sheikh ligger rundt 80 km i sør. Nærmeste flyplass er Sharm el-Sheikh internasjonale flyplass (IATA: SSH, ICAO: HESH), den tredje travleste flyplass i Egypt etter flyplassen i Kairo og Hurghada internasjonale lufthavn

Navnet[rediger | rediger kilde]

Ordet Dahab er egyptisk-arabisk for «gull». Det er forsøkt å komme flere tolkninger på stedsnavnet opphav, eksempelvis at det er en lokal referanse ved at gull ble vasket ned fra ørkenfjellene og kan ha akkumulert som alluvial avsetning på sletten nedfor på det stedet hvor landsbyen ble bygd. En annen mulig referanse er at det er fargen på sanden i sør for landsbyen. Eller at det er en henvisning til fargen på himmelen etter solnedgang. Men ingen av disse forklaringene er særskilt for dette stedet.

Som følge av seksdagerskrigen ble hele Sinai okkupert av Israel og Dahab ble gitt nytt navn som Di-Zahav (hebraisk: די זהב), med referanse til et sted omtalt i Den hebraiske Bibelen (Det gamle testamente) som en av stoppestedene til israelittene under utferden fra Egypt. Sinai ble gitt tilbake til egyptisk styre etter den egyptisk-israelske fredsavtalen i 1982.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra beduinlandsby til turiststed[rediger | rediger kilde]

Dahab har utviklet seg fra en lokal beduinlandsby. I 1996 var det rundt 3 700 innbyggere, noe som økte til 7 494 i 2006, men innbyggertallet er beregnet å utgjøre 2 942 for 2017.[1] Da den sørlige strandpromenaden ble ryddet i 1989 ble det avdekket en mur ved fyrtårnet fra rundt 100-tallet f.Kr. Oldtidsfolket nabateerne hadde hovedstad i Petra i dagens Jordan kontrollerte handelsveiene imot nord og sør, og Dahab lå langs den gamle handelsveien sørover og mot Egypt. Nabateere hadde et form for lagerhus i Dahab.

Terrorangrep i 2006[rediger | rediger kilde]

Den 24. april 2006 ble Dahab rammet av et terroristangrep hvor tre bomber ble detonert. Den første ble sprengt ved et travelt supermarked på motsatt side av politistasjonen. De to neste eksploderte kort tid etter etter at folk flyktet til en nybygd bro mellom de to distriktene i Dahab. 22 mennesker ble drept, de fleste egyptere, og 87 andre ble alvorlig skadet.[2]

Lignende angrep hadde skjedd tidligere, et i Taba lengre nord i oktober 2004 og et tilsvarende i juli 2005 i Sharm el-Sheikh. Allerede i oktober 2005 hadde israelske myndigheter for antiterror sendt ut advarsel for å be alle israelske borgere om å forlate Sinaihalvøya grunnet overveidende trusselbilde.[3]

Det norske utenriksdepartementet i sin informasjon til norske borgere (per 2018) at «Det er generelt en høy risiko for terrorangrep i deler av Egypt. Egypt har det siste året vært preget av flere sikkerhetshendelser i Sinai og i Kairo. Terrorangrep og øvrige voldshandlinger har i hovedsak vært rettet mot sikkerhetsstyrkene, kirker og moskeer, og kan også ramme turistmål.»[4]

Turisme[rediger | rediger kilde]

Fra tidlig på 1980-tallet til slutten av 1990-tallet var Dahab et møtested for individuelle turister og besøkende. Lenge var Dahab betraktet som et sted for hippier, vagabonder og ryggsekkreisende. Imidlertid etter Sinaihalvøya ble knyttet til det egyptiske kraftnettverket og utvidelsen av flyplassen i Sharm el-Sheikh endret Dahab seg fullstendig. Overalt ble det bygget store hotellkompleks. Veinettverket som hadde blitt delvis utbygd siden 2003 gikk et bilde av den planlagt utvidelsen av framtidig masseturisme. Selv om det i dag er hundre hoteller og rundt femti dykkersentrer,[5] er Dahab mindre overfylt enn dens naboby Sharm el-Sheikh. Dahab har lite ferskvann og de fleste hotellene har egne avsaltingsanlegg som bearbeider vann fra Rødehavet.

Dahab tiltrekker seg et stort antall turister. Det er svært kjent for brettseiling. Pålitelige vinder gir perfekte forhold overflatevann, men lengre ute fra kysten er det mere bølger og sterk vind som gir utfordringer for dristigere brettseilere. Lagunen har blitt overtatt av kitesurfing med to russiskeide skoler rett ved stranden. Seilbrett er også populært. Apparatdykking, frigykking og snorkling er også populære aktiviteter med mange rev å utforske som ligger umiddelbart ved hotellene ved stranden. Det nærliggende Blue Hole er et verdenskjent utfordrende sted for dykkere. Det er undervannsattraksjon som kan oppleves både med og uten dykkerutstyr. Også den som bare snorkler får et godt inntrykk av den 100 meter dype hulen. Langs strendene er det er fargerikt fiskeliv og mange fine rev. I økende grad har korallrev blitt skadet eller ødelagt av skjødesløse dykkere har blitt et emne som skaper bekymring og har ført til et behov for å regulere dykkersentrene mer gjennomgående.[6] Problemet øker også ved at restauranter i Masbat fyller sand og stein i sjøen for å øke strandlinjen, noe som også fører til ødeleggelser av de lokale korallrevene.

Langs stranden og innover i ørkenen kan man dra på safari med kamel, hest, jeep eller terrenggkjøretøy. Det er to timers kjøring fra Dahab til Sinaifjellet og Katarina-klosteret. Svært mange turister opplever soloppgangen fra toppen av Sinaifjellet.

Sandstormer forårsaket av moderate vinder som får svært stor virkning på grunn av at det ikke finnes vegetasjon i ørkenen. Det er mye søppel, spesielt i områder litt utenfor de stedene turister stopper eller oppholder seg. Forretninger som selger smykker laget av koraller. CITES-konvensjonen setter forbud mot å ta med slike souvenirer over landegrensene. Lokale beduinbarn, ofte oppmuntret av sine familier, kommer til strandkafeene og restaurantene for å selge varer som vevde armbånd og lignende.[7] Med tilstrømningen av vestlige turister til et muslimsk land, kommer også kvinnelige turister som forventer å gå badedrakter og bikini på stranden, noe som fører til utfordringer for den lokale befolkningen.[7]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dahab», City Population
  2. ^ «Terror im Urlaubsparadies Deutsches Kind stirbt bei Anschlagserie», Spiegel Online 25. april 2006
  3. ^ «Sinai-Halbinsel. Konkrete Hinweise auf Terroranschläge», Spiegel Online 2. oktober 2005
  4. ^ «Egypt - reiseinformasjon», Regjeringen.no
  5. ^ CDWS
  6. ^ «Dahab», Our Egypt
  7. ^ a b Bender, Barbara; Winer, Margot (2001): Contested Landscapes: Movement, Exile and Place, Berg Publishers, ISBN 1-85973-467-7, s. 372.