Taba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 29°30′00″N 34°53′00″Ø

Flag Plaza (Taba, Egypt).JPG

Taba er en liten egyptisk by ved nordenden av Akababukten. Den mest benyttede grenseovergang mellom Egypt og Israel ligger ved Taba, og turistbyen Eilat i Israel ligger omtrent 6 kilometer unna. Taba inneholder ikke særlig mer enn en busstasjon, samt et luksushotell med et kasino som lever av israelske turister.[trenger referanse] Den egyptiske turistbyen Sharm el-Sheikh ligger tre timers kjøring sør for Taba.

Taba var den siste delen av Sinai som Israel leverte tilbake til Egypt etter den israelsk-egyptiske fredstraktaten fra 1979. Tilbaketrekningen ble for det øvrige Sinais vedkommende avsluttet i 1982, men Israel ble i Taba inntil 1989 på grunn av en strid om hvor den internasjonale grensen egentlig gikk. Israelere kan nå besøke Taba uten visum i opp til 48 timer.

Den 7. oktober 2004 ble Taba Hilton Hotel angrepet av en kvinnelig selvmordsaktivist med en bilbombe. Minst 29 mennesker omkom. Ofrene kom fra Egypt, Israel, Italia og Russland. 25 minutter etter ble Camp Moon Island Village i Ras Shitan også angrepet med en bilbombe, et angrep som kostet tre mennesker livet.